Iş kanununda kaç madde var?

İçindekiler:

  1. Iş kanununda kaç madde var?
  2. İş Kanunu nelerdir?
  3. İş Kanunu 55 madde nedir?
  4. 28 madde nedir?
  5. Iş kanunu 25 madde nedir?
  6. Iş kanunu neleri düzenler?
  7. Is Kanunu 2 madde nedir?
  8. 4857 sayılı Kanun 28 maddesi nedir?
  9. 4857 sayılı iş kanunu 29 madde nedir?
  10. 25 maddeden işten çıkarılan işçi ne yapmalı?

Iş kanununda kaç madde var?

Dokuz bölüm, 122 ana madde ve 6 geçici maddeden oluşan yeni 4857 sayılı İş Kanunu'nun ana yapısı aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

İş Kanunu nelerdir?

Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor. İş Kanunu, hukuku ile ilgili düzenlemelerin temelini oluşturuyor. Bu kanunda işçi, işveren, işyeri, sözleşmesi gibi kavramlar açıklanmıştır.

İş Kanunu 55 madde nedir?

İş Kanun Madde 55/1/c: İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz.). ... İş Kanun Madde 55/1/k: Bu Kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi.

28 madde nedir?

4857 sayılı Kanun m.28'de, “İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir. ... Belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işe alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.

Iş kanunu 25 madde nedir?

Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller 4857 Sayılı İş Kanunu 25/II-F-G-H-I. F) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi. ... Nihayet, işçiye verilen cezanın ertelenmemiş olması da işverenin derhal fesih hakkını kullanabilmesi için zorunludur.

Iş kanunu neleri düzenler?

İş hukuku, hem çalışanı hem de işvereni koruyan ve devletle ilişkilerini düzenleyen kanundur. Kanun ile çalışan ve işveren arasındaki hükümler belirlenir ve herhangi bir uyuşmazlık halinde iki taraf arasındaki anlaşmazlık giderilir.

Is Kanunu 2 madde nedir?

Madde 2 - Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir.

4857 sayılı Kanun 28 maddesi nedir?

4857 sayılı Kanun m.28'de, “İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.

4857 sayılı iş kanunu 29 madde nedir?

Toplu işçi çıkarma Madde 29 - İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.

25 maddeden işten çıkarılan işçi ne yapmalı?

25/2 maddesiyle iş çıkışı verilen ve haksız bir şekilde işten çıkarıldığı düşünen çalışanlar 30 gün içerisinde avukata başvurarak işe iade davası açmalıdır. İşe iade davası ile öncelikle konu uzlaştırmaya gider. Uzlaştırmada tarafların anlaşamaması durumunda ise konu iş mahkemesine intikal eder.