Ebced hesabı doğru mu?

İçindekiler:

  1. Ebced hesabı doğru mu?
  2. Cifir ilmi ne demek?
  3. 13 Ocak hangi takvime göre yılbaşı?
  4. Kürtler neden 13 Ocak'ta yılbaşı kutlar?
  5. Kürtler hangi takvimi kullanıyor?
  6. Adar Kürtçe hangi ay?

Ebced hesabı doğru mu?

Netice olarak söylemeliyiz ki: Ebced hesabı geleceği keşfetmeye yeterli bir kaynak değildir. Gelecek Allah'ın ilminde, irâdesinde ve kudretindedir. Allah bildirmedikçe hiçbir kimse, hiçbir hesaplamayla yarının ne olacağı hakkında bir ön bilgiye veya tahmine sahip olamaz.

Cifir ilmi ne demek?

Cifir ilmi, Arap dilinin ve alfabesinin kullanılması sonucunda oluşturulmuş bir ilimdir. Bu ilim sayesinde Arap harfleri rakamlarla denk getirilerek eskiden Kuran-ı Kerim'de yer alan sayıların hepsinin bir anlam ifade etmesine vesile olmuştur.

13 Ocak hangi takvime göre yılbaşı?

Dünyada Miladi takvim esas alınarak 1 Ocak'ta kutlanan yılbaşı, Kürtler tarafından ise Julien takvimine yani Hicri takvime göre 13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan gece olarak kutlanmaya devam ediliyor. Kürtler tarafından binlerce yıldan beri 13 Ocak tarihi yeni yıllın başlangıcı olarak kutlanıyor.

Kürtler neden 13 Ocak'ta yılbaşı kutlar?

Kürtler için binlerce yıllık bu geleneğin mazisi Sümer ve Babillere kadar uzanıyor. Bugün 13 Ocak. Kürtler için takvimdeki bu tarih yeni yıl demek. Julien Takvimi'ne göre Kürtler için bu tarih yeni yıla tekabül ediyor.

Kürtler hangi takvimi kullanıyor?

Kürt takvimi veya Kürtçe takvim, Güneş sistemine dayalı 12 aydan oluşmaktadır. Yılın ilk günü Miladî takvime göre 21 Mart olan, 1 Newrozdur. Günümüzde kullanılan Miladi takvim ile arasında 20 günlük bir fark vardır.

Adar Kürtçe hangi ay?

Mart ayıdır. Daha önceleri "Avdar" olarak kullanılıyorken değişime uğrayarak günümüzde "adar" halini almıştır. Nisan ayıdır. Her ne kadar Kürtçede bu ay'a "nîsan" denilse de " nîsan "Arapça" bir kelimedir.