Kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor?

İçindekiler:

  1. Kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor?
  2. Net Kıdem tazminatında damga vergisi nasıl hesaplanır?
  3. 5 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?
  4. SGK damga vergisi nasıl hesaplanır?
  5. Kendi isteği ile işten ayrılan kıdem tazminatı alabilir mi?

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor?

Kıdem tazminatı çalışanın, çalıştığı süreye göre belirlenmektedir. Şöyle ki Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır. Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır.

Net Kıdem tazminatında damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kıdem Tazminatı Hesaplama 2021 Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır. Ortaya çıkan tutardan %0,759 oranında damga vergisi kesilir ve geriye kalan tutar, kıdem tazminatı tutarını gösterir ve çalışana bu tutar ödenir.

5 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?

Kıdem tazminatı hakkı iş akdinin sonlandırıldığı tarihte doğmaktadır. Bu kapsamda istifa eden ve kıdem tazminatına hak kazanan işçi istifa ettiği tarihten itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde hak kazandığı kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını talep edebilecektir.

SGK damga vergisi nasıl hesaplanır?

Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) yıllık tutarı = [(Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı x A.G.İ. Oranı) x %15] /12 (Çalışan asgari ücretli ise) Kesintilerin toplamı = SGK İşçi payı + SGK işsizlik sigortası işçi payı + Gelir vergisi + Damga vergisi.

Kendi isteği ile işten ayrılan kıdem tazminatı alabilir mi?

Çalışan kendi isteği ve arzusu ile istifa ediyorsa kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaz. ... Kendi isteği ile işten ayrılan işçi normal şartlarda kıdem tazminatı alamaz ancak işte ayrılma gerekçesi eğer haklı bir gerekçe ise bu durumda kanunlar dahilinde kıdem tazminatı hakkı doğabilir.