Pişen kekin içi neden hamur olur?

İçindekiler:

  1. Pişen kekin içi neden hamur olur?
  2. Kek neden çöker?
  3. Kekin neden sadece ortası kabarır?
  4. Kekin çatlamaması için ne yapmalı?
  5. Buzluk pişen kek nasıl değerlendirilir?
  6. Kek neden Kabardiktan sonra geri çöker?
  7. Kek yaptıktan sonra fırından hemen çıkarılmalı mı?
  8. Sönen kek tekrar kabarır mı?
  9. Kek ne zaman kabarır?
  10. Kek piştikten kaç dakika sonra kalıptan çıkarılır?
  11. Kek pişince ne yapmalı?
  12. Kurumuş keklerden ne yapabilirim?
  13. Kek hangi fırın ayarında pişer?
  14. Kek fanlı fırında mı?
  15. Kek fırından çıkınca hemen kesilir mi?
  16. Içi pişmemiş kek ne yapılır?
  17. Poğaça piştikten sonra fırından hemen çıkarılmalı mı?
  18. Kek hamuru beklerse ne olur?

Pişen kekin içi neden hamur olur?

Kekin hamur kıvamında kalmasının ilk nedeni, tarif ölçüleri doğru uygulamaktır. ... Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.

Kek neden çöker?

Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.

Kekin neden sadece ortası kabarır?

Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.

Kekin çatlamaması için ne yapmalı?

Eğer kekinizin bir tarafı çatlıyor, diğer tarafı çatlamıyorsa fırınınız eşit şekilde ısıtmıyor demektir. Keki fırına koyduktan 20-25 dk. sonra kekinizi çevirmelisiniz. Tepside pişen keklerde kek hamuru daha geniş alana yayılmış ve daha ince olduğu için kek kalıbında pişen kekler gibi çatlamaz.

Buzluk pişen kek nasıl değerlendirilir?

Bayatlayan kek nasıl değerlendirilir?
  1. 1- Yaş pasta yapmak için kullanın. Kuruyan keklerinizi üzerine bir miktar süt dökün. ...
  2. 2- Cezerye yapın. Bir adet havucu rendeleyin ve içine ufalanmış kekler atarak bu malzemeleri yoğurun. ...
  3. 3- Kup yaparken kullanın. ...
  4. 4- Rulo pasta yapın. ...
  5. 5- Trüf yapın. ...
  6. 6- Ayçöreği yapımında kullanın.

Kek neden Kabardiktan sonra geri çöker?

Özellikle sıvıların çok soğuk kullanılması kekin sönmesine neden olabilir. ... Kek pişerken sık sık kapağını açmayın ve ısı değişikliği nedeniyle kekinizi söndürmeyin. Kekiniz fırında tam kıvamında kabardıktan sonra çıkar çıkmaz sönüyorsa bir diğer sebebi de ısı değişimi olabilir.

Kek yaptıktan sonra fırından hemen çıkarılmalı mı?

Kek pişince hemen fırından çıkarmamalı, fırın kapağı açılarak biraz bekletilmelidir. Fırından çıkarınca kalıbı ters çevirip üzerine ıslak bez konularak 5-10 dakika bekletilirse kek kalıptan kolay çıkar.

Sönen kek tekrar kabarır mı?

Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz. Bir diğer sıkça yapılan hata ise kek pişerken fırının kapağını sık sık açmak ve bıçak gibi cisimler batırmak.

Kek ne zaman kabarır?

Fırının kapağını pişme esnasında değil, kekin piştiğini düşündüğünüz zaman açmanız gerekir. Bu da minimum 45 dakikaya tekabül etmektedir. Kekin pişip pişmediğini, kekin en kabarık yerine şiş batırarak kontrol edebilirsiniz, eğer hamur şişe yapışmıyorsa kekiniz pişmiş demektir.

Kek piştikten kaç dakika sonra kalıptan çıkarılır?

Soğumaya bıraktığınız kek kalıbını 10 dakika sonra kenarlarına hafif bıçak sokarak hava almasını sağlamalısınız. Fakat burada çok dikkatli olun. Bıçakla kek kalıbının içine hava girmesini sağladığınız zaman artık her şey hazırdır. Keki ters çevirip kalıptan kolayca çıktığını görebilirsiniz.

Kek pişince ne yapmalı?

Kek pişince hemen fırından çıkarmamalı, fırın kapağı açılarak biraz bekletilmelidir. Fırından çıkarınca kalıbı ters çevirip üzerine ıslak bez konularak 5-10 dakika bekletilirse kek kalıptan kolay çıkar.

Kurumuş keklerden ne yapabilirim?

İşte bayatlayan keklerin değerlendirilebileceği yollar:
  1. Yaş pasta yapımında: Çok kurumamış kekler biraz sütle ıslatılıp çikolata sosu, krema gibi yardımcı malzemeler eklendikten sonra pasta keki olarak kullanılabilir.
  2. Yalancı cezerye yapımında: Rendelenip sotelenmiş havucun içerisine ufalanmış bayat kek eklenir.
Daha fazla öğe...•Hicri

Kek hangi fırın ayarında pişer?

Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz.

Kek fanlı fırında mı?

Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.

Kek fırından çıkınca hemen kesilir mi?

Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.

Içi pişmemiş kek ne yapılır?

Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir. Böylelikle hamur kalmaktan kekinizi kurtarmış olacaksınız.

Poğaça piştikten sonra fırından hemen çıkarılmalı mı?

Mayalanan hamura şekil verdikten sonra geciktirmeden üzerine yumurta sarısını sürün. Fırın tepsisine koyduğunuz poğaçaları tepside de 10-15 dakika daha mayalandırmalısınız. ... Piştikten sonra da fırında hiç bekletmeden çıkarmalısınız. Fırından çıkar çıkmaz tüketmeyin, çok sıcak yenince hamur gibi olabilir.

Kek hamuru beklerse ne olur?

Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.