Delice Çayı hangi ilimizdedir?

İçindekiler:

  1. Delice Çayı hangi ilimizdedir?
  2. Kızılırmak nereden geçer?
  3. Yeşilırmak hangi bölgede yer alır?
  4. Kelkit çayı nereden başlıyor?
  5. Kelkit kürt mu?
  6. Kelkit Havzası nerede?
  7. Kelkit nasıl bir yer?
  8. Kelkit neyi ile meşhurdur?
  9. Gümüşhane Hangi millet?
  10. Gümüşhane Torul hangi Türk boyundan?
  11. Gümüşhane halkı ne millet?
  12. Gümüşhane'nin insanları nasıl olur?
  13. Torul Trabzondan ne zaman ayrıldı?
  14. Gümüşhane'de Alevi var mı?
  15. Gümüşhane Karadeniz mı?
  16. Trabzonda Alevi köyü var mı?

Delice Çayı hangi ilimizdedir?

Delice Irmağı
Delice Nehri vadisi Yeni Yapan yakını, Kırıkkale
KaynakKapadokya
AğızKızılırmak
Havza ülkeleriTürkiye

Kızılırmak nereden geçer?

Sivas

Yeşilırmak hangi bölgede yer alır?

akarsu olup, İç Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Yeşilırmak, İç Anadolu Bölgesinde bulunan Sivas'ın kuzeyinde Kösedağ eteklerinden doğan ve Çarșamba'dan Karadeniz'e dökülen, Türkiye'nin ikinci en uzun nehridir.

Kelkit çayı nereden başlıyor?

Kelkit Çayı, Yeşilırmak'ın kollarından biridir ve uzunluğu 320 km'dir. Gümüşhane'nin Çimen Dağları'ndan kaynaklanıp Yeşilırmak'a katılıp Karadeniz'e dökülmektedir.

Kelkit kürt mu?

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 13 Kürt köyü var, köylülerin büyük kısmı Alevi Kürtlerden oluşuyor. ... Karadeniz bölgesinde bir Kürt köyü.

Kelkit Havzası nerede?

Özet Kelkit Havzasına adını veren Kelkit ırmağı, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesinde doğup, Tokat ilinin Erbaa ilçesinde Yeşilırmak ile birleşmektedir. Kelkit ırmağı 320 km'lik uzunluğa sahip olup, havza 6 il (Tokat, Amasya, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Erzincan) ve on yedi ilçeyi kapsamaktadır.

Kelkit nasıl bir yer?

Doğu Karadeniz Bölgesinde; Gümüşhane İli'nin bir ilçesi olan Kelkit, doğusunda Köse İlçesi, batısında Şiran ilçesi, kuzeyinde Gümüşhane ili, güneyinde Erzincan ili ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir.

Kelkit neyi ile meşhurdur?

Kelkit : Gümüşhane'nin en büyük ilçesi olup, sınırları içinde önemli tarihi yerleşme merkezleri bulunmaktadır. Bizanslılar tarafından kurulan şehirde kalıntıları, surları, kiliseleri, su yolları ve kanalları; kabartma eserler ve heykeller bulunmuştur.

Gümüşhane Hangi millet?

Çepniler 24 Oğuz boyundan biri olup Anadolu'nun fethi ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır. 13. yüzyılın ikinci yarısında Selçuklular Moğol istilası altında ezilirken Gümüşhane ve çevresinin müdafaası Çepni Türklerine kalmıştır.

Gümüşhane Torul hangi Türk boyundan?

Torul adı Tör, yani “kutsal makam” veya “Tuğrul Bey” isminden geldiği sanılmaktadır. Yoğun olarak Türk Kayı ve Çepni Boylarından gelen Türk nüfusa sahip bir ilçedir.

Gümüşhane halkı ne millet?

Türk Alevi nüfusu içerisinde Türkmen Alevi ve Çepni Alevileri yer almaktadır. Orta ve Doğu Karadeniz Bölümlerindeki Çepni Alevi nüfusunun bağlı olduğu Güvenç Abdal Ocağı Gümüşhane'dedir. Sünni Türkler ile Alevi Türklerin bir arada yaşadığı birçok köy mevcuttur.

Gümüşhane'nin insanları nasıl olur?

Gümüşhane insanı genelde dindar ve tutuculardır. Horon oynanırken vs. bu tutuculuk çok gözlenmez. Aile, akraba hatta köylü bağları yüksektir genel olarak. Tipik bir Karadeniz yöresidir.

Torul Trabzondan ne zaman ayrıldı?

1890'da Trabzon'un kazası olarak gösterilen Torul'da, 1893'de yapılan sayım sonuçlarına göre 36.

Gümüşhane'de Alevi var mı?

Gümüşhane yöresinde Alevilik geçmişte Güvenç Abdal ocağına bağlı olarak Kürtün'ün Güvende yaylasına yakın köylerinde izler bırakmışsa da günümüze ulaşmamıştır. Günümüzde Kelkit ilçesinde nüfusunun tamamı Alevi olan köyler şunlardır: Akdağ, Aydoğdu, Çömlecik, Devekorusu, Güllüce, Kömür, Obalar, Oğuz, Yarbaşı, Yeşilyurt.

Gümüşhane Karadeniz mı?

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Türkiye'nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur.

Trabzonda Alevi köyü var mı?

Ancak Trabzon merkezden Rize sınırına kadar Kıpçak Türkleri Çepniler den daha fazla nüfusa sahiptir. Alevi köyü de var. ... Bunun haricinde Alevi köyü yoktur. Sadece bazı köylerde aile olarak yaşamaktadırlar.