O değil de nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. O değil de nasıl yazılır?
  2. Bir şey değil mi bir şey değil mi?
  3. TDK di mi?
  4. Veya nasıl yazılır?
  5. Birşey mi bir şey mi?
  6. Bişey nasıl?
  7. Di mi nasil yazilir TDK?
  8. Di nasıl yazılır?
  9. Ya yada nasıl yazılır?
  10. Veya nasıl kullanılır?
  11. Hangi durumlarda de ayrı yazılır?
  12. Birşey bitişik mi ayrı mı?
  13. Di eki nasıl yazılır?

O değil de nasıl yazılır?

O değilde sözcüğündeki ; -de eki nasıl yazılır? -de eki ayrı yazılmalıdır. Çünkü bu -de ekini çıkardığımızda anlam bozukluğu olmamaktadır eğer ki çıkardığımızda anlam bozukluğu olursa o zaman -de ekini bitişik yazmak zorunda oluruz.

Bir şey değil mi bir şey değil mi?

Bu kelime genellikle Birşey değil şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı bir şey değil şeklinde olmalıdır.

TDK di mi?

"Değil mi"nin deforme söylenişi olan "Di mi?" ifadesi TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzlarında yok sayılmaktadır. Bununla birlikte, özellikle internetteki yaygın kabule göre bu da tıpkı "değil mi"deki gibi soru eki ayrılarak yazılır: "Di mi?"

Veya nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, veya şeklinde birleşik olarak yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazı örneklerde görülen "ve ya gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "veya"dır.

Birşey mi bir şey mi?

Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazılışı ayrı şekilde kullanımı. Yani “bir şey” şeklinde yazan kişiler kelimeyi doğru kullanırken “birşey” yazan kişiler hatalı kullanım yapmış oluyor. Sonuç itibariyle bir şey kelimesi ayrı yazılır.

Bişey nasıl?

Birşey nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "bir şey" şeklindedir. Her ne kadar "bir" kelimesinin birleşik yazılma kuralı olsa da bazı istisnai durumlarda "bir" kelimesinin de ayrı yazıldığı görülmektedir. Fakat "şey" kelimesi her zaman ayrı yazılır.

Di mi nasil yazilir TDK?

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre “bağlaç olan da / de'nin yazılışı” için kural çok basit: “Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.

Di nasıl yazılır?

— İkinci kelimesi - (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) kalıplaşmış belirli geçmiş zaman ekleriyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: çıtkırıldım, fırdöndü, gecekondu, gündöndü, hünkârbeğendi, imambayıldı, karyağdı, külbastı, mirasyedi, papazkaçtı, serdengeçti, şıpsevdi, zıpçıktı vb.

Ya yada nasıl yazılır?

TDK ya da bağlacının doğru yazılışını “ ya da “ şeklinde belirlemiştir. Yada şeklinde bitişik yazmak yanlıştır. Doğru yazım şekli ya da şeklinde ayrı yazmaktır.

Veya nasıl kullanılır?

VEYA NASIL YAZILIR? Bu kelimenin veya mı, ve ya mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı veya şeklinde olmalıdır. Yani bileşik yazılmalıdır.

Hangi durumlarda de ayrı yazılır?

Ayrı yazılan 'de' ve 'da' cümleden çıkarılırsa cümlenin temel anlamı bozulmaz. Bunun için 'de'yi veya 'da'yı cümleden çıkarıp, cümleyi tekrar okuyun. Cümle anlamsız hale gelmiyorsa, ayrı yazılır. Örnek: Ayşe de kitap okuyor → Ayşe kitap okuyor.

Birşey bitişik mi ayrı mı?

Yani Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "bir şey"dir. Dolayısıyla TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda birşey kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Sonuç olarak birleşik şekilde yazım yanlış, ayrı şekilde yazılış ise doğru şekilde kullanımdır.

Di eki nasıl yazılır?

UYARI : Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da, -de, -ta, -te ile hiçbir ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, evde (ev-de) kalmak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, çantada (çanta-da) keklik.