Tiroid bezi hastalığı nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Tiroid bezi hastalığı nasıl anlaşılır?
  2. Tiroid bezi şişmesi nasıl anlaşılır?
  3. Tiroid bezi neden çalışmaz?
  4. Tiroid bezi az çalışırsa ne olur?
  5. Tiroid bezi şişliğine ne iyi gelir?
  6. Tiroit bezi neler üretir?

Tiroid bezi hastalığı nasıl anlaşılır?

Hipotiroidinin belirtileri; halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kabızlık, çabuk üşüme ve soğuğa tahammülsüzlüktür. Bazen dermatolojik hastalıklardan kaynaklandığı düşünülen cilt kuruluğu, ciltte kabalaşma, turuncuya dönen renk değişiklikleri de tiroit bezinin az çalışması nedeniyle gelişebilir.

Tiroid bezi şişmesi nasıl anlaşılır?

Boynun alt kısmında tiroit bezinin olduğu yerde şişlik ve sertlik oluşur. Hastanın muayenesi esnasında tiroit bezi ağrılı ve sert olarak ele gelir. Klinik tablo haftalar, en geç aylar içinde geriler ancak tekrarlama olasılığı vardır. Klinik olarak tiroit bezi üzerinde şiddetli ağrı ve hassasiyet karakteristiktir.

Tiroid bezi neden çalışmaz?

Hastalığın nedeni genellikle bezin kendisinden kaynaklanır. Birincil hipotiroidinin en sık nedeni ise yetersiz iyot alınmasıdır. Hipotiroidiye neden olan otoimmün hastalıklar arasında ise Hashimoto hastalığı ilk sıradadır. Diğer sağlık durumları ile ilgili tedavi uygulamaları hipotroidiye neden olabilir.

Tiroid bezi az çalışırsa ne olur?

Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.

Tiroid bezi şişliğine ne iyi gelir?

Bunun için özellikle şu 10 besini düzenli olarak tüketmenizde yarar var:
  • İyot: Kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunları, deniz börülcesi, yumurta, süt ve süt ürünleri, kızılcık, kaya tuzu, yeşil yapraklı sebzeler… ...
  • Selenyum: ...
  • Çinko: ...
  • Yağda çözünen vitaminler: ...
  • A vitamini: ...
  • D vitamini: ...
  • E vitamini: ...
  • K2 vitamini:
Daha fazla öğe...•Hicri

Tiroit bezi neler üretir?

Tiroid bezi folliküler hücreleri iyot ve tirozinden, tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) yaparak, kana tiroid hormonunu salgılar. Kalsiyum regülasyonunda rol oynayan kalsitonin tiroid bezindeki C hücreleri tarafından üretilir.