Yılan kalesi hikayesi nedir?

İçindekiler:

  1. Yılan kalesi hikayesi nedir?
  2. Adana yılan kaleyi kim yaptı?
  3. Ceyhan yılan kaleyi kim yaptı?
  4. Yılan Kalesi adını nereden almıştır?
  5. Şahmeran'ın hikayesi nedir?
  6. Şahmeran görüldü mü?
  7. Adana yılan Kalesi ne zaman yapıldı?
  8. Adana efsaneleri nelerdir?
  9. Kızkalesi neden yapılmıştır?
  10. Şahmeran Efsanesi Gerçek mi?
  11. Şahmeran ne yapar?
  12. Şahmeran nasıl bir yılandır?
  13. Ölümsüzlük iksiri hangi nehre düştü?
  14. Kız Kalesi ismini nereden almıştır?
  15. Kiz Kalesi efsane mi?

Yılan kalesi hikayesi nedir?

Eski adı Govara olan Yılan Kalesi 1671'de bölgeyi gezen Evliya Çelebi tarafından, Şahmeran Kalesi olarak adlandırılmıştır. Ünlü seyyah “Seyahatnamesi”nde alaycı bir dille, Yılan Kalesi'nde ensesi tüylü ve boynuzlu yılanların yaşadığını yazmıştır. Yılan Kale'nin adı da “Şahmeran Efsanesi” ile anılır olmuştur.

Adana yılan kaleyi kim yaptı?

Toros Dağları'nı aşarak Antakya'ya giden tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Yılan Kalesi, Orta Çağ'da Çukurova'nın Haçlı işgali döneminde Bizanslılar tarafından yapılmıştır. Anavarza, Tumlu ve Kozan Kaleleri gibi ovadaki diğer kaleleri de görüş alanının içine alan kalenin sekiz yuvarlak burcu vardır.

Ceyhan yılan kaleyi kim yaptı?

Yılankale, (Ermenice: Լևոնկլա) Ceyhan'a 13 km mesafede E-5 karayoluna 3 km'dir. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hakim şekilde kurulan bu kale Kilikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmıştır. Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

Yılan Kalesi adını nereden almıştır?

Ramazanoğlu Beyliği döneminde 1357'den itibaren terk edilen kalenin adı Kovara iken ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi 17. yy' da yörede Şahmeran Efsanesi'nden dolayı Şahmeran Kalesi adını vermiş. Daha sonra Yılan Kale adını alan kale Anavarza, Tumlu ve Kozan Kalelerinin görüş ve alanı içinde yer alıyor.

Şahmeran'ın hikayesi nedir?

Bu efsane Akdeniz Bölgesi'nin Tarsus ilinde geçmektedir. Burada yaşayan yılanlara Meran adı verilirdi. Barış içinde yaşayan bu yılanlar akıllı, şefkatliydi ve kraliçelerine Şahmeran denirdi. ... Efsaneye göre, Şahmeran'ın öldürüldüğünü bilmeyen yılanların bunu öğrendiğinde Tarsus'u istila edeceği rivayet edilir.

Şahmeran görüldü mü?

Birçok efsanede karşılaştığımız ve hala günümüzde sembollerini çeşitli yerlerde görebildiğimiz Şahmeran osmaniye'de ortaya çıktı. Yılanların şahı ve anası olarak efsaneleşmiş mitolojik yaratık olan Şahmeran efsanesi figürü Karatepe Hitit Harabelerinde yıllık duvar kabartmasında görüldü.

Adana yılan Kalesi ne zaman yapıldı?

Adana Yılan Kale tarihi hakkında kısa bilgi : Adana Ceyhan ovasının ve nehrinin yanında hakim bir kayalık üzerine kurulan Yılan kale 11 y.y. Bizans döneminde bir kervan yolunu gözetlemek için kurulmuş.

Adana efsaneleri nelerdir?

Efsaneler
  • Anavarza Efsanesi: Vaktiyle Anavarza yiğit insanların, güzel kızların yaşadığı büyük bir şehirmiş. ...
  • Lokman Hekim Efsanesi: Lokman Hekim bütün doktorların üstadıdır. ...
  • Şahmaran Efsanesi: Adana'da halk arasında Misis Yılanla, Ceyhan Yel'le, Adana sel'le gidecektir diye bir söylenti vardır.

Kızkalesi neden yapılmıştır?

Kızkalesi'nin farklı yerler için de anlatılan bir de efsanesi bulunmaktadır. “Vaktiyle bir kral varmış. Çok sevdiği tek kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Kızının yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için bu kaleyi yaptırmış.

Şahmeran Efsanesi Gerçek mi?

Şahmeran, Akdeniz bölgesinin Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan bir varlıktır. Şahmeran'ın Ceylan ve Misis arasındaki yılan kalede yaşadığı söylense de yaygın efsaneye göre Şahmeran, bir yeraltı ülkesinde yılanları ile beraber yaşamaktadır.

Şahmeran ne yapar?

Diğer bir ismi Farsça Yılanların Şahı anlamına gelen Şah-ı Meran olan Şahmeran, başı insan, gövdesi yılan biçiminde efsanevi bir yaratıktır. Daha çok duvar resimlerinden hepimizin bildiği gizemli ve yılanların hükümdarı olduğuna inanılan bu yaratık, gömülere bekçilik eder, soluğu ve bakışı ile öldürür.

Şahmeran nasıl bir yılandır?

Yılanların şahı anlamına gelen Şah-ı Meran bilinen adı ile Şahmeran, başı insan gövdesi yılan şeklinde efsanevi bir yaratıktır. Şahmeran, Türk inancında er (insan) ve büke (ejderha) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Erbüke ya da Erböke adlı varlıkların başı olarak geçer.

Ölümsüzlük iksiri hangi nehre düştü?

Arkeolojik verilere göre Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde doğuyla batının en önemli kavşak noktası olan Misis Köprüsü, ölümsüzlük ilacını bulduğuna inanılan Lokman Hekim'in, bu ilacı yazdığı kağıdı üzerinden geçerken nehre düşürdüğü köprü olması nedeniyle, 'Ölümsüzlük Köprüsü' adıyla da biliniyor.

Kız Kalesi ismini nereden almıştır?

Kızkalesi ismini ise denizde bulunan kalenin hikayesinden almıştır. Kızkalesi beldesi'nde görülmeye değer birçok arkeolojik kalıntı bulunmaktadır. Heradot'a göre bu şehir Kıbrıslı prens Korikos tarafından kurulmuştur. ... Korikos Kalesi, yarımadanın ucunda iki hisardan oluşuyordu.

Kiz Kalesi efsane mi?

Silifke'nin 24 kilometre doğusunda, Mersin'in 60 km batısında yer alan Kızkalesi, 85 yıl önce bölgede yaşayanlar tarafından anlatılan efsane ile denizdeki kalenin ismini aldı.