Pulmoner Nedir Ne Demek?

İçindekiler:

  1. Pulmoner Nedir Ne Demek?
  2. Intestinal nedir ne demek?
  3. Tıpta rüptür ne demek?
  4. Pulmoner arter Hastalığı Nedir?
  5. Pulmoner arter basıncı ne demek?
  6. Intestinal yapılar ne demek?
  7. Intestinal bez ne demek?
  8. Fraktür ne demek?
  9. Tam kat rüptür ne demek?
  10. Pulmoner arter hipertansiyonu nedir?
  11. Pulmoner Hipertansiyon nedir neden olur?
  12. PAB değeri kaç olmalı?
  13. PAB değeri nedir?
  14. Metaplazi kanser mi?
  15. Sekresyon nedir ne demek?
  16. Peyer plakları nerede bulunur?
  17. Basit bez nedir?
  18. Kortikal nedir ne demek?
  19. Lineer fraktür hattı ne demek?
  20. ACL de rüptür ne demek?

Pulmoner Nedir Ne Demek?

Pulmoner”; akciğere ait, “hipertansiyon” ise yüksek kan basıncı demektir. Normalde hipertansiyon denince aort ve dallarındaki basıncın artması anlaşılır ve aslında bunun tam adı “sistemik hipertansiyon“dur.

Intestinal nedir ne demek?

Tıp terimlerinden biri olan intestinal kelimesinin anlamı üç farklı şekilde tanımlanmaktadır. İntestinal kelimesi; bağırsaklara ait, bağırsaklara ilişkin, bağırsaklarla ilgili anlamlara gelmektedir. İntestinal kelimesi bağırsaklarla ilgili olan anlamına gelir.

Tıpta rüptür ne demek?

Rüptür, organlarda oluşan yırtılma durumlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir. İnsan vücudunda belli nedenlerden dolayı organlarda yırtık oluştuğunda veya kopma yaşandığında bu durum doktorlar tarafından rüptür olarak değerlendiriliyor.

Pulmoner arter Hastalığı Nedir?

Pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH), akciğer arterlerindeki kan akışını azaltan ve basıncı artıran ilerleyici nadir görülen, ciddi bir hastalıktır. Normal hipertansiyon ile karıştırılmaması gerekir. Normal pulmoner arter basınç ortalama 14mmHg civarıdır.

Pulmoner arter basıncı ne demek?

Kalbinizin sağ tarafının pompaladığı kan akımına karşı olan basınç pulmoner basınç olarak adlandırılır. Bu basınç ne zaman çok yükselirse, buna pulmoner hipertansiyon denir (PH).

Intestinal yapılar ne demek?

Sindirim sisteminde midenin pilor kısmından anüse kadar uzanan bölüm. İnce ve kalın barsak olmak üzere iki kısımdan oluşur.

Intestinal bez ne demek?

Bağırsak bezi veya Bağırsak kriptası ya da Liberkühn Kriptaları, ince bağırsaktaki basit veya dallanmış tübül bezleri(ekzokrin bez tipleri)dir. Bu tübül bezlerini olulturan hücreler ürettikleri sindirim enzimlerini ince bağırasağa salgılar.

Fraktür ne demek?

Fraktür; vücutta bulunan kemikleri iç ya da dış etkenler neticesinde anatomik yapısının değişmesi ve bozulması halidir. Bu etkinin kuvvetine göre de fraktür farklı sonuçlara sebep olur. Fraktür tıbbı cihazlarda kolay kolay görülemeyen kemik yapısında ve kıkırdakta oluşan ufak bozulmalar şeklinde gerçekleşir.

Tam kat rüptür ne demek?

Rotator kılıf yırtığı kasın bir bölümünü ilgilendiriyorsa kısmi, tamamını ilgilendiriyorsa tam kat olarak adlandırılır. İster kısmi ister tam kat olsun, rotator kılıf yırtıklarında kas güçsüzlüğü ortaya çıkabilir.

Pulmoner arter hipertansiyonu nedir?

Pulmoner arteriyel hipertansiyon (PAH), akciğer arterlerindeki kan akışını azaltan ve basıncı artıran ilerleyici nadir görülen, ciddi bir hastalıktır. Normal hipertansiyon ile karıştırılmaması gerekir.

Pulmoner Hipertansiyon nedir neden olur?

Bu vakum kuvvetinin bozulduğu (diyastolik disfonksiyon) durumlarda kan kalbe geri çekilemeyerek akciğerlerde göllenir ve kalbin sağ tarafından akciğere kan gönderilmesine karşı akciğerlerde bir direnç, yani pulmoner hipertansiyon oluşturur.

PAB değeri kaç olmalı?

İstirahatte ölçülen ortalama PAB normal değeri 14±3 mmHg, üst sınır 20 mmHg olarak kabul edilmektedir (1, 2).

PAB değeri nedir?

Normal pulmoner arter basınç (PAP) ortalama 14mmHg civarıdır. Pulmoner hipertansiyon ise dinlenme sırasında 25 mmHg veya egzersiz sırasında 30 mmHg'ye eşit veya daha yüksek ölçümlenen ortalama basınç, olarak tanımlanır.

Metaplazi kanser mi?

Bu tür hücre adaptasyonunda, olumsuz çevre koşullarına daha iyi dayanabilecek olan başka bir hücre tipi geçer. Metaplastik değişikliği başlatan etkiler sürekli olduğu takdirde, kanserleşmeye yatkınlık oluşturabilir; bu nedenle metaplazi, prekanseröz (kanser öncüsü) bir durum olarak da görülmektedir.

Sekresyon nedir ne demek?

Sekresyon kelimesi salgı, salgılama ya da salgılanma anlamlarında kullanılmaktadır. Bu tarz kelimelerin ortak tıp terimi sekresyondur. Vücutta bazı dokuların düzgün çalışabilmesi için salgı gereklidir. Bu salgıların her biri farklı organ ve dokulardan üretilir.

Peyer plakları nerede bulunur?

Peyer plakları, (Peyer yamaları) ince bağırsakları çevreleyen lenf dokusu plaklarıdır. İnce bağırsağın ileum bölgesinde, yoğunlaşmış lenfoid yapıları şeklinde bulunan bölgelerdir. Sindirim sistemini korumak üzere özelleşmiş bağışıklık hücreleri içeren lenf dokusudur.

Basit bez nedir?

Basit Tübüler Bezler: Boşaltım kanalı olmayan çok hücreli bezlerdir. Salgının yapıldığı son kısım doğrudan epitelin yüzeyine açılır. İnce bağırsaberkülin çöküntüleri bu bezlere örnektir. Salgının oluştuğu kısım kendi üzerine kıvrılmış ise bu beze; basit kıvrımlı tübüler bez denir.

Kortikal nedir ne demek?

Korteks teriminin tıp dilindeki anlamı ise beyin kabuğu demektir. Beyni koruma görevi üstlenmiş durumda olan dış katmana korteks adı verilir.

Lineer fraktür hattı ne demek?

Lineer Kırıklar: Kafa kemiklerinde travmaya bağlı olarak gelişen çatlaklardır. Direkt röntgen ve Beyin Tomografisi ile teşhis edilirler. Tek başlarına tedavi gerektirmezler. Hastanın hastaneye yatırılıp beyin kanaması veya havale geçirme riskine karşı bir gece takibi gerekir.

ACL de rüptür ne demek?

Ön çapraz bağ yaralanmaları (öçb, acl rüptürü, kopması) Diz ekleminin yerinde durması sağlayan bağların en önde olanıdır. Dizde en sık görülen bağ kopması ön çapraz bağda meydana gelmektedir. Her yaş grubunda görülmekle birlikte; aktif spor sonrasında görülme sıklığı artar.