Varant tanımı nedir?

İçindekiler:

  1. Varant tanımı nedir?
  2. Varant hisse nasıl alınır?
  3. Varant işlem yetkisi nedir?
  4. Varant işlemler nedir?
  5. Varant kullanım fiyatı nedir?
  6. Varantlar hangi piyasada işlem görür?
  7. Alım satım varantı nedir?
  8. Varant nasıl işlem yapılır?

Varant tanımı nedir?

Varantlar yatırımcıya, dayanak varlığı önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte alma ya da satma hakkı veren ve bu hakkın nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye araçlarıdır. Diğer bir deyişle varant, menkul kıymet haline getirilmiş opsiyonlardır.

Varant hisse nasıl alınır?

Varantlar Nasıl Alınır? Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir. Teminat yatırmadan, pay gibi doğrudan ürün alınıp satılarak işlem yapılabilir. Yatırım hesabınızın olduğu herhangi bir banka ve aracı kurumda, ilgili risk bildirim formunu imzalayarak kolaylıkla varant işlemi yapabilirsiniz.

Varant işlem yetkisi nedir?

Varantlar Hakkında Elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte veya belirli bir tarihe kadar alma veya satma hakkı veren ve bu hakkın kaydi teslimat ya da nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye piyasası aracını ifade eder.

Varant işlemler nedir?

Varantlar, elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir vade sonunda veya belirli bir vadeye kadar alım ya da satım hakkını veren menkul kıymetleştirilmiş opsiyonlardır.

Varant kullanım fiyatı nedir?

Kullanım Fiyatı: Varantın çeşidine göre alım yada satım hakkı verdiği fiyat seviyesidir. Kuruş Varant: Kuruş varantları vadesine az gün kalmış çok zararda varantlardır. Zararda tabir edilen varantlar içsel değeri olmayan, dayanak varlık fiyatının kullanım fiyatından uzakta olduğu varantlardır.

Varantlar hangi piyasada işlem görür?

Varantlar BIST'de Kurumsal Ürünler Pazarında yer alan Varant Pazarında işlem görür. Piyasa Yapıcılı çok fiyat-sürekli müzayede sistemiyle işlem görür. Piyasa yapıcı, likitidetiyi sağlamak amacıyla BIST sistemine, almaya ve satmaya razı olduğu fiyat ve miktar bilgisini içeren çift yönlü emir girerek kotasyonu sağlar.

Alım satım varantı nedir?

Satım varantı ise yatırımcısına belirli bir tarihte ilgili dayanak varlığı belirli bir fiyattan satma hakkı verir. Yatırımcının herhangi bir yükümlüğü bulunmamaktadır. Satım varantları Dayanak varlığın düşeceği beklentisinde olan yatırımcılar için uygundur.

Varant nasıl işlem yapılır?

Varant işlemlerinin gerçekleşmesi tıpkı Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Pay Piyasası'nda hisse işlemlerinde olduğu gibidir. Yatırımcının aynı piyasada seçmiş olduğu varantta alım veya satım emri vermesi ve emrin eşleşmesi ile varant işlemleri gerçekleşir.