Basit usul vergi hangi işleri kapsar?

İçindekiler:

  1. Basit usul vergi hangi işleri kapsar?
  2. Gerçek usulde vergi mükellefi nedir?
  3. Vergi mükellef olmanin şartlari nelerdir?
  4. Kimler basit usul olur?
  5. Hangi meslek grupları basit usulde vergiye tabidir?
  6. Gerçek usul ve basit usul nedir?
  7. Basit usulde stopaj olur mu?
  8. Basit usulde ortaklık olur mu?
  9. Basit usulde hangi beyannameler verilir?
  10. Basit Usul e ticaret yapabilir mi?

Basit usul vergi hangi işleri kapsar?

Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık) edenler. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar. Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç). Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler.

Gerçek usulde vergi mükellefi nedir?

Gerçek usulde vergilendirme; mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesapladıkları KDV'den, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde gösterilen KDV ile ithal edilen mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen KDV'nin indirim konusu yapılmak suretiyle beyan ...

Vergi mükellef olmanin şartlari nelerdir?

Basit Usule Tabi Olmanın Şartları Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması, Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir. Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl'yi aşmaması gerekir.

Kimler basit usul olur?

Basit usule tabi olmanın genel şartları Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz.

Hangi meslek grupları basit usulde vergiye tabidir?

Basit usulde vergilendirilen iş kolları içinde kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi iş kolları var.

Gerçek usul ve basit usul nedir?

Gerçek usule tabi olan mükellefler gelir vergisi, stopaj vergisi, KDV öderken basit usule tabi olan mükellefler sadece basit usulde ticari kazançlarının vergisini öder. İki usulde de ödenecek vergi tutarı elde edilen kazanca göre belirlenmektedir.

Basit usulde stopaj olur mu?

"GVK.nun 94. maddesinde, yaptıkları ödemelerden vergi tevkif edecekler arasında basit usulde vergilendirilen mükellefler sayılmamıştır. ... Buna göre; basit usulde vergilendirilen mükellefler yaptıkları ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapmayacaklar ve muhtasar beyanname vermeyeceklerdir.

Basit usulde ortaklık olur mu?

Adi ortaklıklardaki ortaklar basit usulde gelir vergisine tabi olabileceği gibi ikinci sınıf tüccar olarak işletme hesabı defteri veya birinci sınıf tüccar olarak bilanço esasına göre de defter tutabilirler.

Basit usulde hangi beyannameler verilir?

Basit usule tabi mükellefler “ Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi” ile “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi”ni Sistem üzerinden gönderebileceklerdir. Katma değer vergisi mükellefiyeti olanlar “KDV Beyannamesi”ni de gönderebilecektir.

Basit Usul e ticaret yapabilir mi?

E-ticaret basit usul olur mu? Sorusuna vereceğimiz cevap evettir. Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirlenen şartları yerine getirdiğiniz takdirde, basit usul vergisine tabi olarak vergilendirilme imkânınız bulunmaktadır.