Anjio işlemi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Anjio işlemi nasıl yapılır?
  2. Anjiyo ameliyatı riskli midir?
  3. Anjiyo nasıl yapılır kaç dakika sürer?
  4. Anjiyo olan hasta kaç gün yatar?
  5. Anjiyo sonrası kaç gün istirahat?
  6. Anjiyo olunca hastanede yatılır mı?
  7. Anjiyodan sonra yoğun bakıma alınır mı?
  8. Stentli hastalar nelere dikkat etmeli?

Anjio işlemi nasıl yapılır?

Anjiyo, kalp ve damar hastalıkları açısından sorunu olan kişilerin damarlarına ince tüplerle girilmesi ve bu sayede damarlardaki tıkanıklıkların ve diğer sorunların teşhis edilmesini sağlar. Anjiyo uygulaması kasıktan, el bileğinden ve kol bölgesinden olan atardamar girişinden yapılabilir.

Anjiyo ameliyatı riskli midir?

Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1'in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.

Anjiyo nasıl yapılır kaç dakika sürer?

* Sağ koroner kateteri ile sağ koroner arter videosu çekilir. * Damardan kanül çekilir, damar üstüne baskı uygulanır ve sıkı bandaj yapılır. ANJİYO hazırlık safhası 5 dakika, işlem 5-10 dakika olmak üzere toplam 10 -15 dakika sürüyor. Girilen damara baskı uygulanması ise 10-15 dakikayı bulabiliyor.

Anjiyo olan hasta kaç gün yatar?

Bilekten anjiyo aynı zamanda hastanın hemen işlemden sonra ayağa kalkabilmesine ve 1-2 saat içerisinde taburcu olmasına izin verirken, kasıktan yapılan anjiyo ile hastanın kum torbası ile yaklaşık 6 saat yatakta yatması gerekmektedir.

Anjiyo sonrası kaç gün istirahat?

Kasık damarından uygulanan anjiyo sonrası; kanama kontrolü amacıyla hastanın 4-6 saat yatarak istirahatı gereklidir. Bundan sonra hekim kontrolünde kasık bölgesinde bir problem yoksa hasta mobilize olur, 1-2 saatlik hastane içinde gözlem sonrası taburcu edilir.

Anjiyo olunca hastanede yatılır mı?

Kalp ve damar hastalıklarının belirlenmesinde büyük önem taşıyan anjiyo, el bileğinden gerçekleştirilen uygulamayla hastalara büyük kolaylık sunuyor. Bu yöntemle anjiyo operasyonu giderek kolaylaşırken, hastaların hastaneye yatmasına gerek kalmıyor.

Anjiyodan sonra yoğun bakıma alınır mı?

Anjiyoplasti/stent uygulaması sonrası hastanın tedavisine koroner yoğun bakım ünitesinde devam edilir. Çoğu hasta 24-48 saat sonra normal servise çıkar, birkaç gün de serviste yattıktan sonra hastaneden ayrılır.

Stentli hastalar nelere dikkat etmeli?

Stent takılan hastalar, yağlı gıdalardan, katı yağ ve kızartmalardan uzak durmalı. Kötü kolesterol düzeyinin (LDL) 70' in altına indirilmesi stent açıklığı açısından faydalı.