Muhakemetü l-Lugateyn ne anlatır?

İçindekiler:

  1. Muhakemetü l-Lugateyn ne anlatır?
  2. Ali Şir Nevai hangi yüzyılda yaşamıştır?
  3. Ali Şir Nevai hangi lehçenin şairidir?
  4. Nevai ekolü nedir?
  5. Tasavvufta Saki ne demek?

Muhakemetü l-Lugateyn ne anlatır?

Muhakemetü'l-Lugateyn (محاكمة اللغتين Muḥākemetü'l-Luġateyn; anlamı: İki dilin yargılanması), 15. yüzyıl edebî şahsiyetlerinden ünlü Ali Şir Nevaî tarafından Çağatay Türkçesi ile yazılmış bir eserdir. ... Özellikle Türk dilinin hayvan isimleri ve fiil zenginliği yönünden Farsçadan daha üstün olduğunu gösterir.

Ali Şir Nevai hangi yüzyılda yaşamıştır?

Ali Şîr Nevâî'nin eserleri hem yazıldıkları devirde, hem de daha sonra bütün Türk dünyasında zevkle okunmuş, pek çok ünlü Türk şairi onu örnek almış, ona övgü yazmıştır. XV. yüzyılda yaşamış büyük Osmanlı Şairi Ahmet Paşa, XVI. Yüzyılda yaşamış ve Azeri lehçesiyle yazmış ünlü Fuzûlî, Ali Şîr Nevâî'den etkilenmişlerdir.

Ali Şir Nevai hangi lehçenin şairidir?

Nevai kendine kadar ne Anadolu'da, ne Türkistan'da yetişmeyen büyük şiir ve şair boşluğunu bizzat kendisi doldurdu. Bu sebeple Çağatay şiirinin ve hatta Çağatay edebi dilinin kurucusu da oldu. Bu yüzden Çağatay diline Nevai dili de denilmektedir.

Nevai ekolü nedir?

Nevai, Türkçeyi edebi dil olarak kullanmayan, Farsça yazan çağdaşlarını kınar. Çağdaşlarının Farsça'nın karşısında edebi dil olarak Türkçeyi yetersiz görmelerini eleştirir; eğer emek verilirse Türkçenin de Farsça kadar, hatta daha fazla anlatım inceliklerine sahip olduğunun görüleceğini belirtir.

Tasavvufta Saki ne demek?

Sâki içki (şarap) sunan kimseye denir. ... Tasavvufta mürşid-i kâmil anlamında kullanılır. Mürşid-i kâmil, tasavvufa giren kişiye ilahî aşk yolunda ilerlemesi için yol gösterir.