Durum hal ekleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Durum hal ekleri nelerdir?
  2. Tamlayan ve tamlananın ekleri nedir?
  3. Tamlayan eki nasıl bulunur?
  4. Tamlanan eki iyelik eki mı?
  5. La ne ekidir?
  6. Isim çekim eki nedir örnek?
  7. Di ne eki?

Durum hal ekleri nelerdir?

İsmin Hâlleri/Durumları (Hâl-Durum Ekleri) Nelerdir? Görevleri, Özellikleri, Örnekleri

  1. Yalın Hâl (Nominatif)
  2. Belirtme (Yükleme, ismin -i) Hâli.
  3. Yönelme Hâli (ismin -e hâli)
  4. Bulunma Hâli (ismin -de hâli)
  5. Ayrılma (Uzaklaşma, Çıkma; ismin -den) Hâli.
  6. Eşitlik Hâli.
  7. Vasıta Hâli.
  8. İlgi Hâli (Tamlayan Hâli)

Tamlayan ve tamlananın ekleri nedir?

TAMLAYAN VE TAMLANAN NEDİR? İsimler arasındaki bağlantıyı sağlayarak isim tamlaması oluşmasını sağlayan eklere tamlama ekleri denir. Tamlayan Ekleri (İlgi Hali Eki, Genitif Eki) -ın, -in, -un, -ün, -(n)ın, -(n)in, -(n)un, -(n)ün. Tamlanan Ekleri ( İyelik, Aitlik ekleri) -ı, -i, -u, -ü, -(s)ı, -(s)i, -(s)u, -(s)ü.

Tamlayan eki nasıl bulunur?

Tamlayan eki, “ben ve biz” şahıs (kişi) zamirlerine geldiğinde “-im” şeklinde yazılır. Bu iki örnekte görüldüğü üzere “ben” ve “biz” zamirleri, tamlayan ekini “-im” şeklinde almıştır....Zamirleri ve İsimleri fiillere bağlar:

  1. Bütün güzellikler senin olsun.
  2. Kupa Türkiye'nin oldu.
  3. Bu araba yakında benim olacak.

Tamlanan eki iyelik eki mı?

Ad tamlamalarında tamlanana gelen ek, iyelik ekidir. Bu yüzden bu ekin diğer bir adı da “tamlananekidir. tamlamalarında tamlanan olan “bahçe, yol” sözcüklerine 3.tekil iyelik eki (-i, -u) getirilerek belirtili ve belirtisiz ad tamlaması oluşturulmuştur.

La ne ekidir?

1) İyelik eki olan "-ım,-im, -um, -üm" Eklendiği ismin karşıladığı varlığın kime veya neye ait olduğunu bildirir. Görüldüğü "-ım,-im, -um, -üm" eki eklendiği isimlerin kime ait olduğunu belirtmiştir. Cümlelerdeki bu ekin işlevi(görevi) iyelik ekidir.

Isim çekim eki nedir örnek?

İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.

Di ne eki?

Ayrıca görülen geçmiş zaman ve hikâye geçmiş zaman olarak da bilinir. -di eki; -, -du, -dü, -ti, -tı, -tu veya -tü şekillerinden birini alabilir. -di ekinden sonra -varsa- ilgili şahıs eki gelir. Bilinen geçmiş zaman kipi, Türkçedeki 5 haber kipinden biridir.