Çifti avamil vergisi nedir?

İçindekiler:

  1. Çifti avamil vergisi nedir?
  2. Çift hane vergisi nedir?
  3. Zimmi kadın ne demek?
  4. Zımni hukuk nedir?
  5. Zimmet anlaşması nedir?

Çifti avamil vergisi nedir?

Temel vergi toprak gelirlerinden sağlanmıştır. Öşür vergisi Müslüman haraç vergisi ise gayrimüslim arazi sahiplerinden alınmıştır. İki öküzün sürebileceği alana ve çift vergiye esas olan toprak birimine çift-i avamil adı verilmiştir.

Çift hane vergisi nedir?

Tahrir defterleriyle kayıt altına alınan arazilerden “çift resmi” adı altında vergi alınmıştır. ... İşlediği toprağını haklı bir neden olmaksızın terk ederek başka yerlere göç eden veya başka işlerle uğraşmaya başlayan dolayısıyla arazisini üç yıl boş bırakan kimselerden “çiftbozan resmi” adı altında bir vergi alınırdı.

Zimmi kadın ne demek?

İslâm hukukçularına (fakihlere) göre zimmî ya da ehl-i zimme, anlaşma gereği cizye verme yükümlülüğünü (bkz. Tevbe Suresi, 29'uncu ayet) yerine getirmelerine karşılık İslâm ülkesinde (dârülislâm) sürekli oturma hakkına sahip olan, bir İslâm devletinin gayrimüslim vatandaşlarıdır.

Zımni hukuk nedir?

Zimmi İslam devletinin egemenliğini kabul eden gayrımüslim halktır. Zimmet kökünden gelmekte olup, zimmetli olan veya zimmetle ilişkili olan demektir. Zimmilerin Hukuki Niteliği İslâm devletler hukuku (siyer) kavramıdır. ... Zimmîlerin can, mal ve namus güvenliği, uyrukluğuna girdikleri İslâm devleti tarafından sağlanır.

Zimmet anlaşması nedir?

Şer'i hukukla yönetilen bir ülkede kalan gayrimüslimler ile İslam devleti arasında zimmet anlaşması yapılır. Bu zimmet akdi gereği gayrimüslim vatandaşlar, can ve mal güvenliğine sahip olmakta, dinlerini istedikleri gibi yaşayabilmekte ve askerlik yapmamaları karşılığında cizye vergisi ödemekteydiler.