Polikistik böbrek hastalığı nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Polikistik böbrek hastalığı nasıl anlaşılır?
  2. Böbrekteki kistler zararlı mıdır?
  3. Böbrek hastalığı tedavisi nasıl olur?
  4. Polikistik böbrek hastalığı nasıl tedavi edilir?
  5. Böbrek kistinin tedavisi var mı?
  6. Böbrek iyileşir mi?
  7. Polikistik böbrek hastaları nasıl beslenmeli?
  8. Böbrek kist tedavi edilmezse ne olur?

Polikistik böbrek hastalığı nasıl anlaşılır?

Bunlar arasında en sık görülenler böğür ağrısı, kanlı idrar yapma, idrar yolu enfeksiyonu bulguları, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon (hipertansiyon) sayılabilir. Ağrı: Polikistik böbrek hastaları ağrıdan yakınabilirler. Aşırı sayıdaki kistler nedeniyle böbrek boyutları büyümüş olan hastalarda ağrı daha sıktır.

Böbrekteki kistler zararlı mıdır?

Böbrek kistleri, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek ciddi bozukluklarla ilişkili olabilir. Ancak daha yaygın olarak, basit böbrek kistleri nadiren komplikasyonlara neden olan kanserli olmayan kistler olarak adlandırılan bir tiptir.

Böbrek hastalığı tedavisi nasıl olur?

Böbrek yetmezliğinde kullanılan yöntemlerden birisi diyalizdir. Diyaliz, bir makine kullanarak kanı filtreler ve toksik öğelerden arındırarak böbreklerin işlevini yerine getirir. Kullanılan diyaliz tipine bağlı olarak, büyük bir makine veya portatif kateter torbası kullanılabilir.

Polikistik böbrek hastalığı nasıl tedavi edilir?

Gen analizine göre bazı vakalarda böbrek nakli gerekebilir. Hastaların %60'ı son dönem böbrek yetmezliğine girer. Son dönem böbrek yetmezliğine giren polikistik böbrek hastalıklı kişiler için en iyi tedavi yolu böbrek naklidir.

Böbrek kistinin tedavisi var mı?

Basit böbrek kistlerinin tedavisinde kullanılan yöntemler; perkütan aspirasyon, perkütan aspirasyon ve sklerozan madde enjeksiyonu, laparoskopik ve açık cerrahi girişimlerdir.

Böbrek iyileşir mi?

Kronik böbrek yetmezliği tedavi edilebilir. Kişinin fiziksel yapısına ve altta yatan hastalıklarına bağlı olarak üç temel tedavi türü mevcuttur: organ nakli, hemodiyaliz ve periton diyalizi.

Polikistik böbrek hastaları nasıl beslenmeli?

Böbrek yetersizliği ve yüksek tansiyonu olmayan polikistik böbrek hastalarının özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Yüksek tansiyonu olan hastalar tuzsuz diyet almalıdır. Bununla birlikte, hastaların kan basıncı normal bile olsa, az tuzlu diyet ile beslenmeleri daha uygundur.

Böbrek kist tedavi edilmezse ne olur?

Genetik geçişli olan bu rahatsızlıkta her iki böbrekte de çok sayıda kist bulunur. Hatta bazı hastalarda kistlerin sayısı o kadar çoktur ki; kistler çevredeki dokulara zamanla baskı yapar ve böbrekte hasar oluşmasına sebep olur. Polikistik böbrek rahatsızlığı, tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine yol açabilir.