Artroplasti nedir tıp?

İçindekiler:

  1. Artroplasti nedir tıp?
  2. Omuz artroplastisi ne demek?
  3. Artroplasti nasıl yapılır?
  4. Kalça artroplastisi ne demek?
  5. Artroplasti ameliyatı nedir?
  6. Omuza neden platin takılır?
  7. Omuz implantı nedir?
  8. Kalça Artrodezi nedir?
  9. Platin ameliyatı nedir?
  10. Artroskopi ameliyatı neden yapılır?
  11. Omuz Platini nedir?
  12. Omuz protezi nasıl yapılır?
  13. Total kalça replasmanı ne demek?
  14. Seramik kalça protezi ömrü ne kadar?

Artroplasti nedir tıp?

Eklem protez cerrahisi olarak tanımlanabilen artroplasti, normal fonksiyonlarını kaybeden eklemin, cerrahi müdahale ile tekrar oluşturulması ya da şekillendirilmesi olarak açıklanabilir. Farklı bir deyişle artroplasti sayesinde ilgili eklem, kaybettiği fonksiyonlarını tekrar yerine getirebilir.

Omuz artroplastisi ne demek?

Omuz ekleminde artroza (kıkırdak aşınması, kireçlenme) bağlı ciddi ağrısı ve hareket kısıtlanması olan hastalarda ağrıyı geçirmek, eklem hareket açıklığını yeniden sağlamak ve yaşam kalitesini arttırmak için yapılan bir omuz protezi tipidir.

Artroplasti nasıl yapılır?

1) Rezeksiyon artroplastisi: Hastalıklı eklem yüzü yada yüzleri çıkarılır. Sarsak eklem pozisyonunda bırakılır. Örneğin Girdlestone ameliyatında Kalça ekleminde Femur başı çıkarılır ve kapsülün iyileşmesiyle aksayarak ta olsa yürüme sağlanabilir.

Kalça artroplastisi ne demek?

Total kalça protezi olarak da bilinen ''Total Kalça Artroplastisi'', kalça eklemi ileri düzeyde kireçlenmiş (osteoartrit) veya hasarlanmış hastalara uygulanan, hasar görmüş eklemin değiştirilmesi operasyonudur.

Artroplasti ameliyatı nedir?

Artroplasti hastalıklı ve fonksiyonlarını kaybetmiş bir eklemin cerrahi yolla yeniden şekillendirilmesi veya oluşturulmasıyla tekrar iş görebilir hale getirilmesidir. Artroplasti işleminde eklem çevresi kas, ligament ve diğer yumuşak doku fonksiyonlarının restorasyonu hedeflenir.

Omuza neden platin takılır?

Omuz protezi ameliyatları ağrıyı gidermesi yanında omzunuzun kuvvetlenmesini ve rahat hareket etmesini sağlar. Ameliyatta sorunlu omzunuzun tümü ya da bir bölümü çıkarılarak yerine protez denilen yapay bir eklem oluşturulur.

Omuz implantı nedir?

Total omuz protezi ameliyatı, kireçlenme ve romatoid artrit gibi rahatsızlıklar sonucu deforme olmuş ya da travma nedeniyle hasar görmüş omuz ekleminin çıkarılarak yerine protez takılmasını içerir. Omuzdaki birçok tedavi edilemeyen ağrılı durum için etkili bir tedavi yöntemidir.

Kalça Artrodezi nedir?

Kalça eklemi artrodezi'nin prensibi cerrahi dondurma suretiyle devamlı olarak yüklenme stabiletesi ve lokal ağrısızlık sağlanmasıdır. Eklem belirli nedenlerden dolayı bir eklem protezi ile tedavi edilemiyorsa ya da edilmemesi gerekiyorsa, ağrıları dindirmek amacıyla gerçekleştirilir.

Platin ameliyatı nedir?

Bele yerleştirilen ve platin adı verilen metaller, dünyanın en sert ve dayanıklı metali özelliğine sahip olan titanyum alaşımlı maddelerdir. Platinlerin sabit, yarı hareketli ve tam hareketli türleri mevcuttur. Yarı hareketli ve tam hareketli olan platin sistemleri, genç hastalarda kullanılan sistemlerdir.

Artroskopi ameliyatı neden yapılır?

Hangi hastalıklar artroskopi ile tedavi edilir? Eklemler karşılıklı kemikleri örten kıkırdak yüzeylerden oluşmakla birlikte her eklemin kendine özel eklem içi ve dışı bağları, menisküs ve labrum gibi özel anatomik dokuları vardır. Eklem içinde yer alan hemen her anatomik dokunun tedavisi artroskopik yapılır.

Omuz Platini nedir?

Ameliyatta sorunlu omzunuzun tümü ya da bir bölümü çıkarılarak yerine protez denilen yapay bir eklem oluşturulur. Protezle, omzunuzun sert, yıpranmış eklem yüzeyi yerine pürüzsüz metal ya da plastik parçalar takılır. Ameliyat nedeniyle kaygılanmak doğaldır.

Omuz protezi nasıl yapılır?

Ameliyatta sorunlu omuzun tümü ya da bir bölümü çıkarılarak, yerine protez adı verilen yapay bir eklem oluşturulur. Protezle, omuzun sert, yıpranmış eklem yüzeyi yerine, pürüzsüz metal ya da plastik parça takılır.

Total kalça replasmanı ne demek?

Total Kalça Protezi (TKP) ameliyatı, kalça hareketlerinin düzelmesini ve ağrının ortadan kaldırılmasını sağlayan ve ülkemizde her yıl giderek artan sayıda hastanın yararlandığı başarılı bir ortopedik cerrahi girişimdir.

Seramik kalça protezi ömrü ne kadar?

Uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımları kullanılarak yapılan kalça protezlerinin ömrü günümüzde 15-20 yıla kadar uzamıştır. Yeni geliştirilen seramik ve metal ara yüzlü kalça protezlerinde bu sürenin daha uzun olması beklenmektedir.