Beton dökümü nasıl olmalı?

İçindekiler:

  1. Beton dökümü nasıl olmalı?
  2. Beton dökümü sırasında dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?
  3. Beton dökümü nedir?
  4. Beton dökümü ne zaman yapılır?
  5. Beton dökümü için normal hava koşullarını nedir?
  6. Soğuk havalarda beton dökümü nasıl yapılır?
  7. Hazır beton siparişi öncesi ne gibi hazırlıklar yapılmalıdır?
  8. Beton döküldükten sonra ne yapılır?
  9. Beton kontrolü nasıl yapılır?
  10. Beton altına neden naylon serilir?
  11. Beton sulamaya ne zaman başlanır?
  12. Kaç derece sıcaklıkta beton dökülmez?
  13. Hangi havalarda beton dökülmez?
  14. Aşağıdakilerden hangisi soğuk havalarda beton dökümü ve bakımında dikkat edilecek hususlar?
  15. Soğuk havalarda hangi çimento kullanılır?
  16. Beton döküldükten kaç gün sonra kalıp sökülür?
  17. Beton siparişinde nelere dikkat edilmeli?
  18. Beton döküldükten sonra ne zaman sulanır?
  19. Yeni atılan beton kaç gün sulanmalı?

Beton dökümü nasıl olmalı?

Betonun döküldüğü nokta yerleştirileceği yer olmalıdır. Beton döküldüğü bölgeden en fazla 3 m'ye kadar yayılabilir. Beton mümkün olduğunca yatay tabakalar halinde dökülmelidir.Tabaka kalınlıkları her bölgede eşit ve homojen olmalıdır. Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir.

Beton dökümü sırasında dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?

Kalıplar sağlam, ışık sızdırmayacak şekilde aralıksız; yüzeyleri düzgün, temiz ve kalıp yağı ile yağlanmış olmalıdır. Kalıp iskelesi sağlam yapılmalıdır. Bütün demir donatı işleri tamamlanmalıdır. Donatı kontrolü yapılmış ve döküm esnasında oynamayacak şekilde bağlanmış olmalıdır.

Beton dökümü nedir?

Betonun ürün nitelikleri korunarak, müşterinin şantiyesine transmikserle teslim edildikten sonra, pompa veya diğer araç- gereçle istenilen noktadaki kalıba yerleştirilmesi işlemine “beton dökümü” denir.

Beton dökümü ne zaman yapılır?

Çok sıcak ve kuru havalarda beton dökme işleminin akşam veya gece vakitlerinde yapılması yararlı olur. Beton dökümünden önce beton kalıbı ve donatı ıslatılmalı, ıslatma suyu buharlaşır buharlaş- maz döküm yapılmalıdır.

Beton dökümü için normal hava koşullarını nedir?

Ortalama hava sıcaklığı artarda üç gün süre ile 30o C ' nin üzerinde bulunduğu süredeki hava durumunu “ aşırı sıcak hava” olarak tanımlamaktadır. Normal havalarda beton döküm sıcaklığı +5 ila +30 o C olarak tanımlanmaktadır. ... EN UYGUN BETON DÖKÜM SICAKLIĞI 15-20 °C ' KABUL EDİLEBİLİR.

Soğuk havalarda beton dökümü nasıl yapılır?

Soğuk havada suya ya da sık donma-çözünme döngülerine maruz kalan betona hava sürüklenmelidir. Yeni yerleştirilmiş ve suya doygun beton en azından 24MPa'lık basınç dayanımına ulaşmadan donma-çözünmeye karşı korunmalıdır. Bunun için uygun kimyasal katkı kullanılır.

Hazır beton siparişi öncesi ne gibi hazırlıklar yapılmalıdır?

Hazır Betonun Teslim Alınması
  • Her transmikser irsaliyesini betonu basmaya başlamadan önce muhakkak kontrol edin, siparişinize uygun olduğundan, taşıma süresinin geçmediğinden emin olun.
  • Kıvamını gözleyin ve gerekirse çökme deneyiyle kontrol edin; siparişinizden daha yüksek kıvamlı betonu geri çevirin.
Daha fazla öğe...•BE

Beton döküldükten sonra ne yapılır?

Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır. SOĞUK HAVADA BETON DÖKÜMÜ: Beton dökümü esnasında hava sıcaklığının +5 oC 'den düşük olması halinde kaliteli beton elde edebilmek için yapım, döküm ve bakım işlerinde özel tedbirler alınması gerekir.

Beton kontrolü nasıl yapılır?

Beton mümkün olduğunca yerleştirileceği yere veya yakın bir bölgeye dökülmelidir.Betonu belirli bir bölgeye yığıp, kürekle yerine yerleştirmekten kaçınılmalıdır. Beton homojen tabakalar halinde yerleştirilmelidir. Yerleştirme sırasında yığınların ve eğimli tabakaların oluşmasına engel olunmalıdır.

Beton altına neden naylon serilir?

Toprak zemine oturan saha betonu beton içerisindeki suyun emilmesini önlemek amacıyla naylon branda uygulaması yapılır. Beton zemine oturan saha betonu ise mevcut beton yüzeyinde kir, toz, yağ vb. parçacıklarından temizlenerek imalatlara devam edilir.

Beton sulamaya ne zaman başlanır?

Beton dökümünün bitiminden takriben 12 saat sonra kür işlemine başlanmalıdır. Bu süreler zarfında günde en az iki defa sabah erken saatlerde ve akşam güneş batımı saatlerinde sulama yapılarak betonun nem ve rutubeti korunarak betonun korunması sağlanır.

Kaç derece sıcaklıkta beton dökülmez?

12 °C den düşük sıcaklıkta betonun dayanım kazanmadığı kabul edilir, *Donan su hacminin % 9 oranında genişler, İlgili Türk Standardı, betonun basınç mukavemetinin 50 kg/cm2' ye erişmesinden sonra don sebebiyle zarar görmeyeceğini kabul eder.

Hangi havalarda beton dökülmez?

12 °C den düşük sıcaklıkta betonun dayanım kazanmadığı kabul edilir, *Donan su hacminin % 9 oranında genişler, İlgili Türk Standardı, betonun basınç mukavemetinin 50 kg/cm2' ye erişmesinden sonra don sebebiyle zarar görmeyeceğini kabul eder.

Aşağıdakilerden hangisi soğuk havalarda beton dökümü ve bakımında dikkat edilecek hususlar?

1. SOĞUK HAVADA BETON DÖKME İŞLEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR: * Betonun döküleceği yer kesinlikle donmuş olmamalı, eğer var ise kar ve buz tümü ile kaldırılmalıdır. Kalıp en az 5 º C sıcaklığa getirilmelidir.

Soğuk havalarda hangi çimento kullanılır?

Soğuk havalarda beton dökümünde dikkate alınması gereken noktalara uyulmasında yarar vardır. Mümkünse çelik kalıp yerine ahşap kalıp kullanılmalı, taze beton sıcaklığı en az +5¡C olmalı ve bu sıcaklık birkaç gün muhafaza edilmelidir. Katkılı çimento kullanımından ziyade portland çimentoları tercih edilmelidir.

Beton döküldükten kaç gün sonra kalıp sökülür?

Kalıp Sökme Süreleri Soğuk hava koşulu olarak geçen +5 C''nin altındaki hava sıcaklıklarında ise kalıp alma süreleri beton basınç dayanımları açısından teyit alınarak ve minimum 5 Mpa'lık basınç dayanımı elde edilinceye kadar dondan korunmalı ve en az 3 gün kalıp sökülmemelidir.

Beton siparişinde nelere dikkat edilmeli?

Sipariş edeceğiniz betonunun miktarını, basınç dayanım sınıfını, kıvam sınıfını, agrega en büyük tane büyüklüğünü, miktarını, ne tür bir yapı elemanı için istendiğini, çevre şartlarını ve varsa diğer özelliklerini ayrıntılarıyla tesbit edip, siparişinizi ona göre verin.

Beton döküldükten sonra ne zaman sulanır?

Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır.

Yeni atılan beton kaç gün sulanmalı?

Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur.