Vardiya sistemi nasıl olmalı?

İçindekiler:

  1. Vardiya sistemi nasıl olmalı?
  2. Hangisi çalışma süresinden sayılmaz?
  3. Gece çalışması kaç saat olabilir?
  4. Gece vardiyası nasıl hesaplanır?
  5. Günlük çalışma süresinden sayılan süreler nelerdir?
  6. Fiilen çalışılan gün ne demek?

Vardiya sistemi nasıl olmalı?

24 saatlik çalışılan bir iş yerinde en az 3 vardiya olması gerekmektedir. En fazla 1 iş haftası gece çalışan işçiler ancak diğer iş haftası gündüz çalıştırmaları şeklinde düzenlenmelidir. ... Vardiya değişiminde işçiler sürekli olarak en az 11 saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz.

Hangisi çalışma süresinden sayılmaz?

İşçilerin işyerinde fiilen çalıştığı süreler çalışma süresini ifade eder. Genel itibariyle fiili çalışma süresi dışında yer alan süreler çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin ara dinlenmesi esnasında işçi çalışmadığından bu süreler çalışma süresinden sayılmaz.

Gece çalışması kaç saat olabilir?

Gece çalışması; İş Kanununa göre gece en geç 20:00'da başlayıp en erken de 06:00'da sona eren ve en çok 11 saat sürebilen bir dönem olarak tanımlanmıştır.

Gece vardiyası nasıl hesaplanır?

İşçinin çalışması haftalık 45 saati aştığında her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. İş Kanunun 41. maddesinde işçilere yaptırılan gece çalışmasının 7,5 saatten fazla olamayacağı belirtilmiştir.

Günlük çalışma süresinden sayılan süreler nelerdir?

4857 sayılı İş Kanunu md. 66/1/c bendine göre: “İşçinin işinde ve her an görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler” işçinin günlük çalışma süresinden sayılır.

Fiilen çalışılan gün ne demek?

Maddesinde “işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süre” olarak tanımlanmıştır. Fiili çalışma süresi olarak adlandırılan bu süreye ek olarak kimi kanunca kimi ise Yargıtay kararları ile öngörülmüş diğer bazı durumlar da çalışma süresinden sayılmaktadır.