Maliye politikası aracı neler?

İçindekiler:

  1. Maliye politikası aracı neler?
  2. Maliye politikasının alt politikaları nelerdir?
  3. Bütçe politikaları nelerdir?
  4. Vergilerde bir azalma olduğu durumda IS ve LM eğrileri nasıl hareket eder?
  5. Maliye politikasının iktisat politikası ile olan ilişkisi nedir?
  6. Daraltıcı maliye politikası ne demek?
  7. Para arzındaki artış LM eğrisini nasıl etkiler?
  8. Para talebi artarsa faiz oranı ne olur?

Maliye politikası aracı neler?

Bu amaçlara ulaşmada maliye, para ve gelirler politikaları gibi politika araçları kullanılır. ... Bir iktisat politikası aracı olan maliye politikası, belirli ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak için ekonomiye kamu müdahalesi aracılığıyla ve kamunun harcama, vergi ve borçlanma araçlarını kullanarak ulaşılmasını sağlar.

Maliye politikasının alt politikaları nelerdir?

Maliye politikasının dört temel alt politikası var: (1) Vergi politikası, (2) Harcamalar politikası, (3) Borçlanma politikası, (4) Diğer politikalar. Vergi politikası, ekonominin gidişine göre vergilerin artırılması veya azaltılması biçiminde uygulanır.

Bütçe politikaları nelerdir?

Bütçe politikası, devletin vergi, kamu harcaması ve borçlanma gibi araçlarla makro ekonomik dengeleri sağlamaya çalışmasıdır. Bu araçlar bağlamında, devletin, bütçe açığı veya bütçe fazlası vererek de, ekonomik ve sosyal yapıya müdahalesi de bütçe politikası olarak adlandırılabilir.

Vergilerde bir azalma olduğu durumda IS ve LM eğrileri nasıl hareket eder?

Kamu harcamalarının arttırılarak vergilerin azaltıldığı genişletici maliye politikası uygulaması ile toplam talep artar ve IS eğrisi sağa kayar. ... Kamu harcamaları azaltılıp vergiler arttırıldığında da tersi durum ortaya çıkar ve IS eğrisi sola kayar. Bu durumda talep azalır ve faiz oranları düşer.

Maliye politikasının iktisat politikası ile olan ilişkisi nedir?

Maliye politikası iktisat politikasının bir bileşenidir. ... Maliye politikası da, hükümetin (politika yapıcıların) birtakım mali, iktisadi, sosyal ve siyasal amaçlara ulaşmak için kamu gelir ve giderlerini kullandığı bir iktisat politikası bileşenidir. Dolayısıyla maliye politikalarının temel aktörü Maliye Bakanlığıdır.

Daraltıcı maliye politikası ne demek?

Söz gelimi enflasyonla mücadele için daraltıcı maliye politikası uygulanması demek, vergilerin miktarının artırılması demektir. Ama aynı zamanda bazı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payını artırmak ya da yeni vergiler uygulamaya koymak da bir de maliye politikası aracı olarak kabul edilir.

Para arzındaki artış LM eğrisini nasıl etkiler?

Para talebinin gelire duyarlılığı arttıkça, milli gelirde yaşanacak artış sonucu para talebindeki artışın şiddeti büyüyecek, para arzı sabitken faiz oranındaki artışo kadar çok artacak, dolayısıyla LM eğrisinin eğimi artacak, eğri dikleşecektir.

Para talebi artarsa faiz oranı ne olur?

Likidite Tercihleri Teorisi: Faiz oranı artarsa, kişilerin para talebi düşer. Daha az nakit taşıma arzusunda olurlar. Çünkü faiz; parayı elde tutmanın alternatif maliyetidir. Bu maliyet arttığı kişiler daha az para talep ederler.