Tahvil turleri nedir?

İçindekiler:

  1. Tahvil turleri nedir?
  2. Tahvilin sahip olabileceği değerler nelerdir?
  3. Kuponsuz tahvil ne demek?
  4. Tahvilin bugünkü değeri nedir?
  5. Tahvillerin vadesi en fazla kaç yıldır?
  6. Gerçek getiri nedir?
  7. Tahvilin nominal değerinden daha düşük bir bedelle satılması durumunda aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur?
  8. Hisse senedi ile değiştirilebilir tahvil nedir?
  9. Anonim şirketlerin tahvil ihraç etme nedenleri nelerdir?
  10. Kimler tahvil ihraç edebilir?

Tahvil turleri nedir?

Tahvilin üzerinde bulunan değer ile piyasaya arz edilen tahvil türüne başa baş tahvil denir. Eğer üzerinde yazılı olan değerden daha düşük bir miktara piyasaya sürülüyorsa buna primli tahvil denir. Tahvillerde isim belirtilmiş ise nama yazılı, belirtilmemiş ise hamiline yazılı tahvil denir.

Tahvilin sahip olabileceği değerler nelerdir?

Tahvillerin 3 Türlü Değeri Vardır:
  • Nominal Değer: Tahvilin üzerinde yazılı değer olup hiç bir zaman değişmez.
  • İhraç Değeri: Primli olarak ihraç edilen veya erken alanlara faiz oranı içinde indirim uygulanan tahvillerde, ihraç değeri= nominal değer-(% 5 kanuni indirim + erken satış primi) olur.
Daha fazla öğe...

Kuponsuz tahvil ne demek?

Tahviller, sabit veya değişken faizli olarak ihraç edilebilmektedir. Kupon ödemeli tahviller, vadeden önce belirli ara dönemlerde faiz ödemesi sağlar. Kuponsuz, ya da iskontolu tahvillerde ise, tahvili almak için ödenen tutar ile vadede ele geçen tutar arasındaki fark faiz gelirini oluşturur.

Tahvilin bugünkü değeri nedir?

Bir tahvilin fiyatı, tahvilin yarattığı nakit akımlarının (örneğin kupon ödemeleri ve yüz değeri) piyasa faiz oranı ile iskonto edilmesiyle hesaplanan bugünkü değeridir.

Tahvillerin vadesi en fazla kaç yıldır?

Vadesi 1 yıldan fazla olan tahvil, yazılı bir senettir. Tahvil sahibi olan yatırımcı, tahvil ihraççısının alacaklısı konumundadır. Hisse senetleri ve nakit benzeri yatırım araçları ile birlikte üç temel jenerik varlık sınıfından biri olan tahviller, sabit getirili menkul kıymetlerdir.

Gerçek getiri nedir?

Başka bir ifadeyle; reel faiz, nominal faiz oranından enflasyon oranının arındırılmasıyla bulunur. Yani gerçek faizdir. Örneğin enflasyon oranı yüzde 10 , mevduat faizi oranınız da yüzde 10 ise gerçek faiziniz sıfırdır. Veya başka bir tabirle; sanki hayır işlemek üzere paranızı bedavaya kiralıyorsunuz demektir.

Tahvilin nominal değerinden daha düşük bir bedelle satılması durumunda aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur?

Primli ve Başa Baş Tahviller: Tahvilin üzerinde bulunan değer ile piyasaya arz edilen tahvil türüne başa baş tahvil denir. Eğer üzerinde yazılı olan değerden daha düşük bir miktara piyasaya sürülüyorsa buna primli tahvil denir.

Hisse senedi ile değiştirilebilir tahvil nedir?

Hisse senedi ile değiştirilebilir tahviller (Değiştirilebilir tahvil, HDT), tahvili ihraç eden şirket veya diğer bir şirketin belirli sayıdaki hisse senedi ile değiştirme hakkı veren sabit getirili menkul kıymetlerdir.

Anonim şirketlerin tahvil ihraç etme nedenleri nelerdir?

Üzerinde bulunan kupon ve/veya anapara vadesi geldiğinde borçlu olan şirketin borçlarını ödemesi esasına dayanan bu menkul değerler, şirketlere ucuz ve uzun vadeli kaynak sağlama amacını taşımaktadır.

Kimler tahvil ihraç edebilir?

Devlet tahvili olarak adlandırılan bu tür tahviller, devletin 1 yıldan uzun vadeli borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak için Hazine Müsteşarlığı aracılığı ile ihraç ettiği borçlanma senetleridir.