Diş buğdayı hazırlıkları nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Diş buğdayı hazırlıkları nasıl yapılır?
  2. Diş Buğdayı tepsisine neler konulur?
  3. Ilk dişin çıktığını gören ne alır?
  4. Çocukların dişi çıktığında ne yapılır?

Diş buğdayı hazırlıkları nasıl yapılır?

Bebek beyaz bir örtünün üzerine oturtulur, başından aşağı pişirilmiş, soğutulmuş buğday nazikçe dökülür. Başında kalan dişler bir ipe dizilir. Dişlerinin de inci gibi sıra sıra ve acısız çıkması dilenir, Bebeğin önüne farklı meslek gruplarını ifade eden kitap, makas, şırınga, kalem gibi malzemeler konur.

Diş Buğdayı tepsisine neler konulur?

Diş buğdayı geleneğinde bazı yörelerde bebeğin önüne bir örtü serilerek bu örtünün üzerine; kaşık – çatal, defter, top, tarak, makas, kitap, oyuncak, müzik aleti, fotoğraf makinesi gibi nesneler koyulur. Bebek bu nesnelerden hangisini seçerse ileride meslek seçimini bu obje doğrultusunda yapacağı düşünülür.

Ilk dişin çıktığını gören ne alır?

(dişleri ağrısız ve güzel çıksın diye) Bazı yerlerde İlk dişi çıkınca Dişi sağlam olsun diye buğday ipe dizilir duvara asılır. Çıkan dişi ilk gören kişi bebeğe hediye alır. Hediyenin en makbulü altındır. Altın alınmasının sebebi dişin sağlam ve dayanıklı olmasını ve uzun ömrü sembolize eder.

Çocukların dişi çıktığında ne yapılır?

Diş buğdayı, bebeğin ilk dişi çıktığında yapılan eski bir Türk geleneğidir. Anadolu'nun her yöresinde kendine has yapılan diş buğdayı genellikle aile arasında olur. Bunun yanında dişi ilk gören kişinin bebeği baştan ayağa donatması da geleneğin diğer bir unsurudur.