Ihtiyati haciz şartları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Ihtiyati haciz şartları nelerdir?
  2. Ihtiyati haciz nasıl yapılır?
  3. Ihtiyati haciz kararı nasıl uygulanır?
  4. Nakit teminata haciz konulabilir mi?
  5. Hangi durumlarda ihtiyati haciz talep edilemez?
  6. Ihtiyati haciz satış yetkisi verir mi?
  7. Ihtiyati haciz kararı 10 günlük süre ne zaman başlar?
  8. Ihtiyati haciz teminat ne zaman geri alınır?

Ihtiyati haciz şartları nelerdir?

Maddesine göre ihtiyati haciz şartları şunlardır:
  • Bir para alacağı bulunmalıdır.
  • Para borcu rehinle temin edilmemiş olmalıdır.
  • Alacağın vadesi gelmiş olmalıdır. (Bu konuda istisnalar mevcuttur.)
  • Alacaklı mahkemeye teminat yatırmalıdır.

Ihtiyati haciz nasıl yapılır?

İhtiyati haciz kararının alınması iki şekilde olur: Takipten önce ihtiyati tedbir kararının alınması; alacaklı icra müdürlüğüne başvurmadan tedbiri haciz kararı alınması için mahkemeye başvuru yapabilir. Bu durumda mahkeme alacağı ve ihtiyati haciz kararı alınma nedenlerini yeterli görürse ihtiyati haciz kararı verir.

Ihtiyati haciz kararı nasıl uygulanır?

İhtiyati Haciz Kararının Uygulanması Nasıl Yapılır? Alacaklının, mahkemece verilen ihtiyati haciz kararının uygulanmasını yetkili icra dairesinden istemesi gerekir. İcra dairesince karar kapsamında borçluya ait taşınır, taşınmaz malları ve varsa alacakları haczedilebilir.

Nakit teminata haciz konulabilir mi?

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 34/son maddesine göre, her ne suretle olursa olsun, idarece alınan teminatlar haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.

Hangi durumlarda ihtiyati haciz talep edilemez?

İhtiyati Haczin Şartları İhtiyati haciz talep edebilmesi için alacağın vadesinin gelmiş ve rehinle temin edilmemiş olması yeterlidir. ... Vadesi gelmemiş yani muaccel olmayan alacaklarda kural olarak ihtiyati haciz talep edilemez.

Ihtiyati haciz satış yetkisi verir mi?

Takip üzerine icra dairesince düzenlenen ödeme emri borçluya tebliğ edilir. Borçlu ödeme emrine itiraz etmezse ihtiyati haciz kesinleşir ve kesin haciz alacaklıya satış isteme yetkisi verir.

Ihtiyati haciz kararı 10 günlük süre ne zaman başlar?

Alacaklının kararın verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde ihtiyati haczin infazını istemesi yeterli olup, ihtiyati haczin bu süre içerisinde konulması gerekmez. 10 gün içinde icrası istenmeyen ihtiyati haciz Kanun gereği kendiliğinden kalkar.

Ihtiyati haciz teminat ne zaman geri alınır?

Teminatın iadesine ilişkin düzenleme, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 392. maddesinin 2. fıkrasında yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre, teminat, asıl davaya ilişkin hükmün kesinleşmesinden veya ihtiyati tedbir kararının kalkmasından itibaren bir ay içinde tazminat davasının açılmaması üzerine iade edilir.