Merserize kumaş ne demek?

İçindekiler:

  1. Merserize kumaş ne demek?
  2. Merserize ne demek tir?
  3. Ağartma işlemi nedir?
  4. Haşıl sökme ne demek?

Merserize kumaş ne demek?

Merserize, yalnızca pamuk elyafına özgü bir işlem olup, pamuklu iplik, dokuma yada örme kumaşlara kalıcı bir parlaklık kazandırılır. ... Pamuklu mamulün (iplik veya kumaş) kuvvetli bazik çözelti ile muamele edilmesi sırasında pamuk lifi fiziksel olarak şişer.

Merserize ne demek tir?

Merserize ne demek tir? Bir pamuk ipliği çeşididir. Bu iplikle dokunmuş kumaşlar da «merserize» diye anılır. Pamuk ipliği merserize olması için sud kostik ve potas kostikle muamele görür. ...

Ağartma işlemi nedir?

Ağartma, hidrofilleşmenin aksine bir temizleme işlemi değildir; bir oksidasyon işlemi vasıtasıyla pamuğa sarımtırak-kahverengi bir renk veren doğal boyarmaddelerin yok edilmesidir (uzaklaştırma değil). Oksitleyici ajanlar (yükseltgen maddeler) indirgeyici ajanlardan daha yaygın olarak kullanılırlar.

Haşıl sökme ne demek?

Haşıl sökme prosesi, çözgü ipliklerine uygulanmış haşıl komponentlerinin (nişasta, Polivinilalkol (PVA) ve karboksimetilselüloz (CMC) vb) uzaklaştırılması şeklinde yapılmaktadır ve bu işlemin enerji, su ve kimyasal tüketimi çok fazladır. Aynı zamanda tüm tekstil işleminin toplam KOİ'nin %50-80'ni oluşturmaktadır.