Maslahat Kelime anlamı ne demek?

İçindekiler:

  1. Maslahat Kelime anlamı ne demek?
  2. Muteber maslahat ne demek?
  3. Geçici maslahatgüzar ne demek?
  4. Maslahatgüzar seviyesine indirmek ne demek?
  5. Münasibi Mürsel nedir?

Maslahat Kelime anlamı ne demek?

1. İyi olan ve iyiliğe yol açan, hayır getiren, fayda sağlayan şey. Karşıtı: MEFSEDET: Teb'a üzerine tasarruf maslahata menuttur (Cevdet Paşa).

Muteber maslahat ne demek?

1. Muteber Maslahatlar/el-Mesâlihu'l-Muteber/ةرﺑﺗﻌﻣﻟا ﺢﻟﺎﺻﻣﻟا: Bu maslahat/fayda, Şâri„in hüküm koyarken göz önünde bulundurduğu illet ve maslahattır. Aklın, canın, malın korunması gibi, Şer„î Hükümlerin gerçekleştirmeyi hedeflediği her türlü maslahat bu çeşide girer.

Geçici maslahatgüzar ne demek?

Görev başında bulunamadığı zamanlarda büyükelçinin ya da diğer düzeydeki misyon şefinin makamına vekalet eder. Buna "geçici maslahatgüzar" denir. Bunun yanı sıra, iki ülke arasındaki ilişkilerin zayıf olduğu durumlarda bir "sürekli maslahatgüzar" misyon şefi olarak atanabilir.

Maslahatgüzar seviyesine indirmek ne demek?

İLİŞKİLERİN MASLAHATGÜZAR SEVİYESİNE DÜŞÜRÜLMESİ Genellikle iki ülke arasındaki ilişkilerin sert bir şekilde kötü yönde ilerlemesi sonucu büyükelçilerin geri çekilip bir alt seviyeye düşürülmesi anlamına gelir.

Münasibi Mürsel nedir?

e. Münâsib-i Mürsel/el-Münâsibu'l-Mürsel/لﺳرﻣﻟا بﺳﺎﻧﻣﻟا (Mürsel Olan Münasip Vasıf): Şâri„ tarafından ne muteber ne de geçersiz sayılan, hakkında ne muteber olduğuna ne de ilga edildiğine dair şer„î bir delil bulunmayan vasıf/illettir.