Müctehid nedir kime denir?

İçindekiler:

  1. Müctehid nedir kime denir?
  2. Muctehitler ne demek?
  3. Müctehid olmanın şartları nelerdir?
  4. Müctehid sahabeler kimlerdir?
  5. Müctehidin diğer adları nelerdir?

Müctehid nedir kime denir?

Daha önceki yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi bu kelime Arapça olup aslı “müctehid” dir. Müçtehit, İslami hükümlerde gerekli şartları yerine getirip kesin delillerle sabit olmayan konularda içtihat eden kimseye denir. ... Çünkü Kur'an-ı Kerim ve diğer vahiy Arapça inmiştir.

Muctehitler ne demek?

MÜÇTEHİT – MÜCTEHİD Kur'an ve sünnette bulunmayan veya açıkça belirtilmeyen bir meselede yine Kur'an ve sünnetin özüne, rûhuna uygun olarak fikir yürütmek sûretiyle şer'î hüküm koyan büyük din âlimi: Her müslümanın tâbi olduğu müçtehidin re'yine ittibâ etmesi mecbûrîdir (Mec. Um.

Müctehid olmanın şartları nelerdir?

Genel anlamda Şafiî usûlcülere göre müctehid olan kişinin taşıması gereken şartlar şunlardır: Müctehid öncellikli olarak akıllı, baliğ ve adaletli olmalıdır. Ayrıca, kitabı, sünneti, icma ve ihtilafları, kıyası, Arap dilini, usûli'l-fıkhı, kelamı ve ictihad alanını ilgilendiren bütün ilim dallarını da bilmelidir.

Müctehid sahabeler kimlerdir?

Bunlar: Ebû Bekr b. Abdurrahmân, 'Urve b. Zübeyr, Sa'îd b. el-Müseyyeb, 'Ubeydullâh b. 'Abdullâh b. 'Utbe b. Mes'ûd, Hârice b. Zeyd b. Sâbit, Kâsım b.

Müctehidin diğer adları nelerdir?

Fıkıh ve usul âlimlerine göre ictihad ve fetva kelimeleri gibi müctehid, müftü ve fakih de esasında eş anlamlı kelimelerdir. Buna göre gerçek müftü müctehid olan kişidir.