Malatya Ulu Cami kim yapti?

İçindekiler:

  1. Malatya Ulu Cami kim yapti?
  2. Divriği Ulu Cami hangi beylik ya da devlet döneminde yaptırılmıştır?
  3. Sivas Ulu Cami kimin eseri?
  4. Divriği Ulu Cami hangi kategoride?

Malatya Ulu Cami kim yapti?

Battalgazi ilçesinde (Eski Malatya) bulunan bu cami Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında 1224 yılında inşa edilmiştir. Kitabesine göre mimarları Yakup bin Ebubekir el-Malati ve Mansur bin Yakup'tur. Tuğladan yapılmış kısımlar ilk cami şeklini, taş olanlar ise daha sonra yapılan ilaveleri gösterir.

Divriği Ulu Cami hangi beylik ya da devlet döneminde yaptırılmıştır?

Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Ulu Cami, Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin Baş Mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'tır.

Sivas Ulu Cami kimin eseri?

Sivas Ulu Cami, Anadolu Selçuklu Devleti sultanı II. Kılıç Arslan'ın ülkeyi 11 oğlu arasında paylaştırmasıyla Sivas-Aksaray arasındaki bölgeye hükümdar olan Kutbeddin Melikşah saltanatı zamanında Kızılarslan bin İbrahim tarafından 1196-1197 yıllarında Kul Ahi'ye yaptırılmış, Sivas ilinin merkez ilçesinde yer alan cami.

Divriği Ulu Cami hangi kategoride?

Ülkemizdeki 13 UNESCO Dünya Miras Alanından biri olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 1985 yılında Dünya Miras Listesine kaydedilmiş olup, 2015 yılı alanın kaydedilişinin 30. Yıldönümüdür.