Karine nedir çeşitleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Karine nedir çeşitleri nelerdir?
  2. Lafzi karine ne demek?
  3. Iyiniyet karinesi ne demek?
  4. Işk ne demek?
  5. Islam hukukunda kariha ne demek?
  6. Karine nedir Arapça?
  7. Vergi beyannamelerinde yer alan bilgilerin doğruluğunun ispatlanması yükümlülüğü kime aittir?
  8. Vergi yargılama hukukunda kanuni karineler de ispat külfeti kime aittir?
  9. Vergi beyannamesinde yazılı bilgilerin doğruluğunu ispat yükü kime aittir?

Karine nedir çeşitleri nelerdir?

Karine, belli bir olaydan belli olmayan bir olaya dair çıkarılan sonuç ya bizzat kanun tarafından çıkarılmıştır ya da yargıç tarafından yorum yoluyla çıkarılır[4]. Böylece karineler kanuni karine ve fiili karine olarak ikiye ayrılır. Kanuni karineler olay karineleri ve hak karineleri olarak ikiye ayrılır.

Lafzi karine ne demek?

Lafız ile mânâ arasındaki ilişki, lafzın mânâya delâleti, kavramsal ifadeyle lafzî delâlettir. ... Dile getirilen lafzın, diğer bir ifadeyle sözcük (kelime) veya sözün (kelâm) karşılığı olan anlamı tayin ve tespitte kullanılan faktörler, karine (قرينة) kavramı çerçevesine dâhildirler.

Iyiniyet karinesi ne demek?

Medeni Kanun kişide iyiniyetin varlığını kabul etmekte olup buna 'İyiniyet Karinesi' denilmektedir. ... Medeni Kanun madde 3/2'ye göre iyiniyetin aksi de hakkı kazanan kişinin, hakkı kazanırken gereken özeni göstermediğini kanıtlamakla ortaya konulacaktır.

Işk ne demek?

i. halk ağzı. (Çağdaş lehçelerde kullanılan yış-mak “rendelemek”ten yış-kı, y- düşmesiyle ışkı) Derilerin fazla kısımlarını ve yağlarını kazımaya, kayık küreği vb. şeyleri yontmaya mahsus, eğri, iki tarafında tutmaya yarayan sapları bulunan keskin bıçak.

Islam hukukunda kariha ne demek?

kariha / karîha / قریحه Zihin kudreti. Düşünme istidadı. Akıldan hâsıl olan fikirler. Her şeyin evveli.

Karine nedir Arapça?

karine / karîne / قرینه / قَر۪ينَه Bilinmeyen bir şeyin anlaşılmasına yarayan ip ucu. Anlaşılması zor olan hususun hak ve hakikatına dâir cüz'i delil olan şey. İşaret.

Vergi beyannamelerinde yer alan bilgilerin doğruluğunun ispatlanması yükümlülüğü kime aittir?

İlk görünüş karinesi, mükelleflerin yapmış oldukları beyanlarının doğru kabul edilmesi esasına dayanır. Bu karineye göre mükelleflerin beyanlarının dayanağını teşkil eden defter, kayıt ve belgelerinin doğru olduğu karine olarak kabul edilir. Bunların aksini iddia eden idare bunu ispatlamakla yükümlüdür.

Vergi yargılama hukukunda kanuni karineler de ispat külfeti kime aittir?

İlgili madde şu şekildedir: “ İspat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya bağlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.” Buna göre, bir vakıayı kimin ileri sürdüğü değil, kimin bundan lehine bir hak çıkardığı önemlidir[6].

Vergi beyannamesinde yazılı bilgilerin doğruluğunu ispat yükü kime aittir?

Örneğin; emsal kira bedelinin altında kira geliri elde ettiğini iddia eden yükümlü bunu ispatla mükelleftir. -Vergi beyannamesinde yazılı bilgilerin doğruluğunu ispat yükü, beyanda bulunan vergi yükümlüsüne aittir.