Müeyyide kavramı nedir?

İçindekiler:

  1. Müeyyide kavramı nedir?
  2. Yasal müeyyide ne demek?
  3. Müeyyide türleri nelerdir?
  4. Yaptirim ne demek hukuk?
  5. Muayede ne demek hukuk?

Müeyyide kavramı nedir?

Müeyyide kelimesi, bir kişinin ya da grubun hukuk kurallarına uygun davranmadığı durumlarda devletin zor kullanarak o kişinin yada grubun kurallara uygun davranmasını sağlaması olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre müeyyide, yaptırma gücü ve yaptırım olarak ifade edilmektedir.

Yasal müeyyide ne demek?

Yasal müeyyide ne demek? Müeyyide, insanı bir işi yapmaya veya yapmamaya zorlayan kanuni güç demektir. Cezai müeyyide: İşlenen bir suçun karşılığında ceza olarak yaptırılan şey. ... Cezai sorumluluğun müeyyidesi hürriyeti kısıtlama ve para cezası olabilir.

Müeyyide türleri nelerdir?

Yaptırım (müeyyide), toplumsal hayatı düzenleyen kurallara uyulmadığında karşılaşılan tepkidir. Hukuk kurallarına uyulmadığı takdirde devlet tarafından yaptırım yani müeyyide uygulanır. Yaptırım türleri maddi müeyyide ve manevi müeyyide olarak ikiye ayrılmaktadır.

Yaptirim ne demek hukuk?

Kısaca yaptırım "Bir hukuk kuralına aykırı davranılması halinde hukuk düzenince öngörülen sonuçtur. ". Yaptırım bir hukuk kuralını diğer sosyal düzen kurallarından ayırır.

Muayede ne demek hukuk?

Muayyen, kelime anlamı olarak kesin olarak belirlenmiş, kararlaştırılan, belirli anlamlarına gelmektedir. Türk Hukuk sisteminde miras bırakanın kendi terekesi üzerinde tasarruf edebilme hakkı kanunlar ile düzenleme bulmuştur.