Iye nedir açılımı?

İçindekiler:

  1. Iye nedir açılımı?
  2. Arapça iye eki ne anlama gelir?
  3. Iye eki ne anlama gelir?
  4. Orman iyesi ne demek?
  5. Iye nedir sağlık?
  6. Türkiyedeki iye ne demek?
  7. Çün ne demek Osmanlıca?
  8. Türk kelimesinin kökü nedir?
  9. Kara Iyeler nelerdir?
  10. Türkiye kelimesi basit mi türemiş mi?

Iye nedir açılımı?

İdrar Yolu Enfeksiyonu - İYE.

Arapça iye eki ne anlama gelir?

–İYET. (ﻴّﺖ) (Ar. -iyyet) Arapça sıfatların ve isimlerin sonuna gelerek -lik fonksiyonunda yapma (câlî) mastarlar teşkil eden ek: “İslâmiyet, mahkûmiyet, mecbûriyet, insâniyet, hürriyet, mâhiyet.”

Iye eki ne anlama gelir?

Etimoloji. Türkiye adı (Orta Çağ Latincesi: Turchia/Turquia) 2 parçaya ayrılabilir: Çok önceden beri söylenen Türkiye ismine teorik olarak eklenen -iye eki, "sahip", "bölgesi", "ile ilgili" anlamlarına gelir.

Orman iyesi ne demek?

Orman İyesi (Tatarca: Urman İyäse veya Urman Hucası "Orman Sahibi") – Türk, Tatar ve Altay mitolojisinde ve halk inancında orman ruhudur. ... Ormanın koruyucu ruhudur. Her orman için farklı bir İye vardır.

Iye nedir sağlık?

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında ortaya çıkan çeşitli iltihabi durumlara verilen addır. Daha sık olarak alt idrar yollarında baş gösterir. Alt idrar yolu enfeksiyonlarında iltihabi durum, idrarın böbreklerden dışarıya taşındığı mesane ve üretra adı verilen idrar yolu kısmında görülür.

Türkiyedeki iye ne demek?

İdrar Yolu Enfeksiyonu - İYE.

Çün ne demek Osmanlıca?

1. Şundan dolayı ki, şu sebepten ki, zîrâ: Çünkü Tuna elden gidince vatan kalmıyor (Nâmık Kemal).

Türk kelimesinin kökü nedir?

Türk adının Türkçede “türemek” fiilinden çıktığı, “türe”, “töre” kelimesiyle bağlantılı olduğu ve “yaratılmış”, “yaratık” anlamında kullanıldığı ortaya konulmuş durumdadır. Bu anlamını Türk kültür çevresinde yoğun olarak görülen kurttan türeme anlayışı da doğrulamaktadır.

Kara Iyeler nelerdir?

Yakutların kötü ruhları abası iken, kötü ruhlara karışan “fena insan- ların” canlarına da uör denilir (İnan 1976: 30). Kara iyeler olarak anılan söz konusu ruhla- rın Erlik'in hizmetinde yaşamlarını sürdürdükleri mekân aynı şekilde karanlık olan yer altı dünyasıdır.

Türkiye kelimesi basit mi türemiş mi?

Normalde türemiş sözcüklere getirilen ekler birleşik yazılıyor, “Türkiye” de “Türk” sözcüğünden türemiş bir sözcük.