Kilis il ne zaman oldu?

İçindekiler:

  1. Kilis il ne zaman oldu?
  2. Kilis hangi bölgeye bağlıdır?
  3. Kilisi kim fethetti?
  4. Kilis Kürt mu?
  5. Kilis'in eski ismi nedir?
  6. Kilis halkı Arap mı?

Kilis il ne zaman oldu?

Kilis, Gaziantep ilinin bir ilçesi iken, Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 06.06.1995 tarihinde il statüsüne kavuşturulmuş ve Türkiye'nin 79. ili olmuştur.

Kilis hangi bölgeye bağlıdır?

Yüzölçümü 1.521 km2 olan Kilis, Güneydoğu Anadolu Bölgesi' nde, Hatay-Maraş oluğu ile Fırat ırmağı arasında uzanan Gaziantep Platosu' nun güneybatı kısmında, Türkiye - Suriye sınırı boylarında 360 K enlemi ve 320 D boylamı değerleri arasındadır.

Kilisi kim fethetti?

Bölgede egemen olan Kansun-ül Gavri komutasındaki Memluk Devleti (Kölemenler) ordusunu 24.Ağustos.1516 yılında Kilis kırsalındaki Dabık Köyü düzlüğünde yenip, yöreyi Osmanlı topraklarına kattı.

Kilis Kürt mu?

Kilis'te Kürt ve Alevi nüfusu var mı? Kilis ilinde insanların düşündüğü gibi bir Kürt nüfusu yaşamıyor. Bir tarafı Suriye'de olan Kürt dağı bölgesinde 10 ile 15 arası bir köyde Kürt nüfusu vardır.

Kilis'in eski ismi nedir?

Asırlar boyunca Babil, Hitit, Huri-Mitanni, Arami, Asur, Pers, Makedonya, Roma, Bizans, Selçuklu, Memluk/ Kölemen, Osmanlı uygarlıkları gibi bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, uygarlıklara yaşam alanı olan KİLİS'in bilinen en eski adının "İRRİTA" olduğu Oylum Höyük'te yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı.

Kilis halkı Arap mı?

97 bin yerli nüfusa karşın Suriye'den gelen 130 bin göçmenle yerli nüfusun azınlıkta kaldığı Türkiye'nin tek şehri. Zaten yerli nüfus da Arap ağırlıklı.