Dinde ihtikâr nedir?

İçindekiler:

  1. Dinde ihtikâr nedir?
  2. Ihtikâr ne demek?
  3. Ihtikar Ihtikar nedir?
  4. Telakkir Rukban ne demek?
  5. Hilekarlık ne demektir?
  6. Fırsatçılık günah mi?
  7. Çevreyi kirletmek kul hakkı mıdır?
  8. Dedikodu yapmak kul hakkına girer mi?

Dinde ihtikâr nedir?

Sözlükte "hakkını yemek, kötü davranmak; kıtlaştırmak, tedavülden çekmek, istiflemek, tekeline almak" anlamlarındaki hakr kökünden türeyen ihtikâr, "ticaret malını pahalılaşması gayesiyle istifleyip piyasaya arzını geciktirmek" mânasına gelmektedir.

Ihtikâr ne demek?

İHTİKÂR. (ﺍﺣﺘﻜﺎﺭ) i. (Ar. ḥakr “zulmetmek; eşyâyı pahalanması için biriktirmek”ten iḥtikār) Gerekli maddeleri kâr amacıyle toplayıp ihtiyaç arttığı, fiyat pahalılandığı anda yüksek fiyata satma, vurgunculuk: İhtikârın sonu iflâsa çıkar / Yapar evvel bir evi sonra yıkar (Nâbî).

Ihtikar Ihtikar nedir?

Bir mala veya ürüne ihtiyaç duyulduğu vakitlerde tacirlerin söz konusu malı veya ürünü stoklayıp saklaması ve malların karaborsaya düşerek daha fazla değer kazanması için yaptıkları hapsetme işine “ihtikar” adı verilir. İhtikar, dinen caiz değildir. Hükmü ise şer'an haramdır.

Telakkir Rukban ne demek?

Hanefîler, literatürde "telakki'r-rükbân" olarak anılan bu satın almayı iki şekilde açıklamışlardır: 1. Esnaftan birinin şehire mal getirmekte olan kafileyi karşılayıp, getirdiği bütün malları satın alması ve şehirde bu maldan bulunmadığı için onları istediği fiyata satması. 2.

Hilekarlık ne demektir?

HÎLEKÂRLIK. i. Hîlekâr olma durumu, düzenbazlık, sahtekârlık: Bu seste bile ben bir sinsilik, bir hîlekârlık, örtünen, değişen, gizlenen ve aldatan bir şey keşfediyordum (Peyâmi Safâ).

Fırsatçılık günah mi?

Fırsatçılık (oportünizm), çıkarcılık, menfaatçilik, ahlakî ilkeleri yok sayıp insanların zor anlarında, güç durumlarında çıkarlarına uyacak biçimde ayarlamayı amaçlayan tutum sergilemek, dinimizde haram sayılmış olup topluma yapılan bir çeşit zulümdür.

Çevreyi kirletmek kul hakkı mıdır?

İnsanların kişilik haklarına saldırmak, onları küçümsemek, verilen sözlere ve dostluklara bağlı kalmamak, ölçüye ve tartıya özen göstermemek, adaletli davranmamak, yalan söylemek, rahatsız edici biçimde yüksek sesle konuşmak, çevreyi kirletmek, gıybet etmek, trafikte kural ihlali yapmak, bakımsız araçla yola çıkmak, ...

Dedikodu yapmak kul hakkına girer mi?

Hiçbir bahane, gıybet ve dedikoduya meşruiyet kazandırmaz. Kâfirin dedikodusu bile haramdır. Manevi en büyük kul hakkı elbette gıybettir. ... Başka bir rivayette de "Önünde kardeşinin gıybeti yapılırken buna karşı durmayana ahirette onun günahı yükletilir" denilir.