Ivazlı veya ivazsız ne demek?

İçindekiler:

  1. Ivazlı veya ivazsız ne demek?
  2. Kelamda ivaz ne demek?
  3. Ivazsız anlamı nedir?
  4. Ivazlı iktisap ne demek?
  5. Ömür boyu gelir sözleşmesi hangi sözleşme türüdür?
  6. Ivazsız intikaller ne demektir?

Ivazlı veya ivazsız ne demek?

Karşılıksız. Bir kimsenin edindiği istifadeye karşı, bir yükümlülük altına girmediği muameleler "ivazsız", yükümlülük altına girdiği muameleler "ivazlı hukuki muameleler" olarak kabul edilir.

Kelamda ivaz ne demek?

İvaz, Mu'tezile'nin beş temel esasından biri olan adalet ilkesiyle ilgili bir kavramdır ve Kādî Abdülcebbâr'a göre "övgüye lâyık olmayan, ancak hak edilen menfaat" diye tanımlanır. Tanımdaki "övgüye lâyık olmayan" kaydı ivazı sevaptan, "hak edilen menfaat" ifadesi de lutuftan ayırır.

Ivazsız anlamı nedir?

İvazsız sözcüğü pek bir anlam ifade etmeyebilir. ... İvaz, kelime olarak "karşılık" manasına gelir bunun gibi " ivazsız" kelimesi de karşılıksız anlamına gelir.

Ivazlı iktisap ne demek?

Bir örnekle açıklamak gerekirse bir malın satışı bedel karşılığında değilse buna ivazsız iktisap denir. Bir eşyanın bağışlanması buna örnektir. Tapuda gerçekleştirilen ivazsız intikal sonucu kişi bu taşınmazı mesela bağış yoluyla "ivazsız iktisap" edinir.

Ömür boyu gelir sözleşmesi hangi sözleşme türüdür?

I. ÖMÜR BOYU GELİR SÖZLEŞMESİ Sözleşme yazılı biçimde yapılan, temel hak olarak temlik edilemeyen, ivazlı veya ivazsız bir sözleşmedir. Gelir borçlusunun veya üçüncü bir kişinin ömrüyle sınırlı olarak bağlanmış olan gelir, aksi kararlaştırılmamışsa gelir alacaklısının mirasçılarına geçer.

Ivazsız intikaller ne demektir?

İvazsız intikal; bir malın mülkiyetinin veya bir menkul değerin, bir kişiden bir başka kişiye, karşılığında herhangi bir bedel (ivaz) sağlanmadan veya öngörülmeden, geçirilmesidir.