Hangisi Osmanlı Devleti'nde ilmiye sınıfı?

İçindekiler:

  1. Hangisi Osmanlı Devleti'nde ilmiye sınıfı?
  2. Hangisi Divanı Hümayunda ilmiye sınıfı?
  3. Hangisi Osmanlı Devleti'nde ilmiye sınıfının sorumlu olduğu konulardan biridir?
  4. Hangisi Divanı Hümayunda kalemiye sınıfını temsil eden görevlerindendir?
  5. Adalet işleriyle ilgilenen kişi kimdir?
  6. Osmanlı Devletinde kalemiye sınıfında yer alan görevliler kimdir?

Hangisi Osmanlı Devleti'nde ilmiye sınıfı?

İlmiye sınıfı, klasik İslam eğitim kurumu olan, Osmanlı Devleti'nde kendine özgü özelliklere bürünen medrese eğitiminin belli aşamasını tamamlayıp icazet alan, merkezi hükümetin önemli kadrolarında görev alan Müslüman ve çoğunlukla Türklerden oluşan meslek grubudur.

Hangisi Divanı Hümayunda ilmiye sınıfı?

Seyfiye Sınıfı : Sadrazam, Kubbealtı Vezirleri, Yeniçeri Ağası, Kaptanı-ı Derya. İlmiye Sınıfı : Kazaskerler, Şeyhülislam. Kalemiye Sınıfı : Nişancı, Defterdar, Reisülküttap.

Hangisi Osmanlı Devleti'nde ilmiye sınıfının sorumlu olduğu konulardan biridir?

Devlet kontrolünde örgütlü bir sınıf olan ve tepesinde Şeyhülislam'ın bulunduğu ilmiyenin başlıca görevleri dini eğitim ve şeriatin doğru bir şekilde uygulanmasıdır. Bu zümrenin görevleri adalet hizmetleri, eğitim ve yargı görevlerini kapsamaktadır.

Hangisi Divanı Hümayunda kalemiye sınıfını temsil eden görevlerindendir?

Kitâbet sınıfı olarak da bilinir. Bürokrasi, diplomasi ve mali işlerden sorumlu, kısacası defter işlerinden sorumlu kişiler bu sınıfa dahildir. Kalemiye Sınıfının en üst rütbesi Nişancı'dır. Nişancı, Divan-ı Hümayun'de verilen kararlara, Padişah'ın tuğrasını çekmekle görevliydi.

Adalet işleriyle ilgilenen kişi kimdir?

Kadı, hukuku ve idari örgütlenmeyi temsil ederdi. Osmanlı Devleti zamanında adalete fazla önem verilir ve sistemin temelinin adalet olduğuna inanılırdı. Bu yüzden kadılar, bağımsız olarak görev yaparlardı.

Osmanlı Devletinde kalemiye sınıfında yer alan görevliler kimdir?

C) Kalemiye Sınıfı: Büro veya daire anlamına gelen, devlet kalemlerinde çalışan her düzeydeki idari memurların oluşturduğu gruptur. Nişancılar, reisülküttaplar ve divan kâtipleri bu gruptandı. Kalemiye sınıfı, devletin yazışma, maliye ve dışişlerine bakardı.