Cefa ne anlama gelmektedir?

İçindekiler:

  1. Cefa ne anlama gelmektedir?
  2. Sefa ve cefa ne demek?
  3. Cefa çektirmek ne demek?
  4. Cefâ ne demek Osmanlıca?
  5. Cevr ü cefa ne demek Osmanlıca?
  6. Cefa hangi dil?
  7. Cefa çekmeden sefa sürülmez nedir?
  8. Cefa çekmeden sefa sürülmez ne demek?
  9. Hakikat ne demek TDK?
  10. CEVR eyleme ne demek?
  11. Vefalı biri ne demek?

Cefa ne anlama gelmektedir?

Cefa ne anlama gelmektedir? Büyük sıkıntı, üzgü, eziyet. Cümle içinde kullanımı: Esirlikte ve cefada, millet ruhunu tavlandıran bir sır olduğuna o akşam inandım.

Sefa ve cefa ne demek?

“Vefa”yı; rahatlık, neşe anlamına gelen “sefa”dan ve sıkıntı, eziyet, zulümle eş anlamlı “cefa”dan ayıransa yalnızca bir harftir.

Cefa çektirmek ne demek?

Cefa kelimesinin TDK sözlük anlamı zulüm ve zor şartlar altında bulunmak olarak ifade ediliyor. Cefa çekmek zulüm altında olmak veya zor şartlar altında hayatına devam etmek olarak öne çıkıyor.

Cefâ ne demek Osmanlıca?

cefa / cefâ / جفا / جَفَا Eziyet. Sıkıntı. Zulüm. Bir şey yerinde durmayıp bir tarafa ayrılmak.

Cevr ü cefa ne demek Osmanlıca?

CEFÂ (ﺟﻔﺎ) i. (Ar. cefā') Eziyet, sıkıntı, ezâ, cevr: “Cefâyı çekmeyen âşık safânın kadrini bilmez.” Âdeti hûbların cevr ü cefâdır ammâ / Bana ettiklerini kimseye etmediler (Necâtî Bey).

Cefa hangi dil?

Arapça sözcük Arapça cafā جفا "kırıcı davrandı" fiilinin masdarıdır.

Cefa çekmeden sefa sürülmez nedir?

Cefa Türkçe de sıkıntı anlamına gelmektedir. Sefa ise rahatlık anlamına gelir. Yani bu atasözünde insanların sıkıntı çekmeden rahatlığın değerini bilemeyeceklerinden bahsedilmektedir.

Cefa çekmeden sefa sürülmez ne demek?

Cefa Türkçe de sıkıntı anlamına gelmektedir. Sefa ise rahatlık anlamına gelir. Yani bu atasözünde insanların sıkıntı çekmeden rahatlığın değerini bilemeyeceklerinden bahsedilmektedir.

Hakikat ne demek TDK?

Hakikat kelimesi TDK'ya göre gerçek manasına gelmektedir. Türk Dil Kurumu, kelimeyi üç farklı şekilde açıklamaktadır. İsim Gerçeklik. Sözlükte “gerçek, sabit ve doğru olmak, gerekmek; bir şeyi gerçekleştirmek” gibi anlamlara gelen ḥaḳḳ kökünden türetilmiştir.

CEVR eyleme ne demek?

EylemDüzenle haksızlık etmek, üzmek, acı çektirmek.

Vefalı biri ne demek?

Vefa, görülen iyilikleri unutmamak, iyilikte bulunanlara misliyle veya daha güzeliyle karşılık vermeye devam etmektir. Böyle olanlara vefakar insan denir. Zıddı nankörlüktür. Vefakarlık, Müslümanda bulunması gereken en önemli vasıfların başında gelir.