Ege bölgesinde bulunan göller nelerdir?

İçindekiler:

  1. Ege bölgesinde bulunan göller nelerdir?
  2. Türkiyede platolar neden geniş yer kaplar?
  3. Türkiyede platolar nerede?
  4. Istanbul hangi plato üzerine kurulmuştur?
  5. Plato yüzeyi ne demek?
  6. Plato hangi katmanda yer alır?
  7. Plato nasıl oluşur nedir kısaca?
  8. Plato nedir kısa bilgi?
  9. Plato nasıl meydana gelir?
  10. Plato nelerdir?
  11. Plato nerelerde görülür?
  12. Teke Yaylası Nerede?
  13. Cihanbeyli platosu nerede bulunur?
  14. Bozok platosu nerede bulunur?
  15. Taseli platosu nerede?
  16. Cihanbeyli platosu hangi bölgede?
  17. Teke ve Taşeli nerede?
  18. Cihanbeyli platosu nasıl oluşmuştur?
  19. Teke ve Taşeli platoları neden nufus az?
  20. Erzurum ve Kars Platosu neden seyrek nüfuslu?

Ege bölgesinde bulunan göller nelerdir?

Ege Bölgesi'nin Nehirleri ve Gölleri

  • Gediz Nehri.
  • Küçük Menderes Nehri.
  • Büyük Menderes Nehri.
  • Çamiçi Gölü
  • Marmara Gölü
  • Işıklı Gölü
  • Gölcük.

Türkiyede platolar neden geniş yer kaplar?

Platolar, çevresine göre yüksekte kalan ve akarsular tarafından derin vadilerle parçalanmış geniş düzlüklerdir. Türkiye'de platolar çok geniş alan kaplar. Bunun nedeni, üçüncü jeolojik zamanın sonlarına kadar aşınarak düzlük haline gelen arazilerin, dördüncü zamanın başında kıt'a oluşumu hareketleriyle yükselmesidir.

Türkiyede platolar nerede?

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Istanbul hangi plato üzerine kurulmuştur?

Polonezköy, İstanbul Boğazının 10 km kadar batısındaki Alemdağ'in eteklerinde, alçak platolar üzerinde kurulmuştur.

Plato yüzeyi ne demek?

Plato Nedir ? (Özet) : Platolar, çevresine göre yüksekte kalan ve akarsular tarafından derin vadilerle parçalanmış geniş düzlüklerdir. Türkiye'de platolar çok geniş alan kaplar. ... Kimi platolar peneplen (yontukdüz) yüzeylerin yükselmesiyle, kimileri karstlaşımayla, bir bölümü de volkanik etkilerle oluşmuştur.

Plato hangi katmanda yer alır?

MERHABA. Plato bir kara katmanıdır.

Plato nasıl oluşur nedir kısaca?

Rakım olarak yüksek yerlerde akarsuların zaman içerisinde hatta yıllar boyu akması ile oluşturduğu yarıklar sonucunda oluşan düz veya hafif engebeli doğal oluşumlara Plato denir. Başka bir tanım ile akarsular tarafından oluşan derin vadilerin oluşturduğu düzlük de denilebilir.

Plato nedir kısa bilgi?

Plato plate kelimesiyle aynı anlamda olup düzlük düz yer anlamına gelir. Özellikle coğrafyada ve paleocoğrafya daki anlamına bakacak olursak suyun üstünde kalan yer kara parçası anlamına gelir. burdan platonun tanımı da kara parçalarındaki düzlüklerdir diyebiliriz. Dünyada en geniş ve yüksek plato Tibet Platosudur.

Plato nasıl meydana gelir?

Çok kısa tanımı ile Plato; yüksek yerlerde derin akarsu vadileri sebebi ile yarılmış düzlüklerdir. ... Ülkemizde en çok rastlanan örneğinde olduğu gibi ise bir diğer oluşum şekli de dağlar arasında bulunan düzlüklerin akarsu vadilerince yarılarak parçalanması sonucu oluşur.

Plato nelerdir?

Akarsular tarafından parçalanmış, çevresine göre yüksekte kalmış düz veya hafif engebeli düzlüklere plato denir.

Plato nerelerde görülür?

Plato yükseklikleri bölgelerimizin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur.

Teke Yaylası Nerede?

Teke Platosu, Güney Anadolu'da Batı Toros'larda yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanır.

Cihanbeyli platosu nerede bulunur?

Cihanbeyli Platosu İç Anadolu bölgesinde yer almakta olup, Konya iline bağlıdır. Cihanbeyli Platosu bağlı olduğu Konya iline 74 kilometre mesafe uzaklıktadır.

Bozok platosu nerede bulunur?

Yozgat İli, İç Anadolu Bölgesi'ndeki en geniş plato alanlarından olan “Bozok Platosu” üzerinde yer almaktadır. Bozok platosu Kızılırmak yayının çevirdiği dalgalı bir arazi özelliğindedir. Ortalama yüksekliği ise, 1200 - 1400 m. arasında değişmektedir.

Taseli platosu nerede?

Taşeli Platosu, Güney Anadolu'da Orta Toros'larda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur.

Cihanbeyli platosu hangi bölgede?

Cihanbeyli
Türkiye'de bulunduğu yer
ÜlkeTürkiye
İlKonya
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi

Teke ve Taşeli nerede?

Teke ve Taşeli platoları Akdeniz bölgesinde yer alan Toros dağlarının güney eteklerindeki platolarımızdır. Teke platosu Fethiye ile Antalya arasında yer alırken Taşeli platosu Silifke ile Alanya arasında yer alır. Bu platolarımızda nüfus yoğunluğu oldukça azdır.

Cihanbeyli platosu nasıl oluşmuştur?

Kalker ve dolomitlerden oluşan platoda kalkerlerin erimesiyle ortaya çıkmış çukurluklar olan halkın ''kepir'', ''koyak'', ''kokurdan'' gibi isimler verdiği binlerce dolin bulunmaktadır. Dolinlerin çoğunda suların yeraltına daldığı düdenler bulunmaktadır.

Teke ve Taşeli platoları neden nufus az?

Yaşama elverişli, tarım olanaklı ,iklim şartları ve ekonomik faliyetleri iyi vs alanlarda nüfus oranı fazladır. Fakat Teşeli Platosunun yaşam standartları düşüktür bu yüzden seyrak nüfusa sahiptir.

Erzurum ve Kars Platosu neden seyrek nüfuslu?

Erzurum ve Kars şehirleri Doğu Anadolu Bölgesinde yani haritayı gözümüzde canlandıracak olur isek, haritamızın sağ üst köşesine gelmektedir. ... Tabi bunun yanında gerek hava şartları gerek iş bulabilme imkanları daha yüksek olduğu tercih edildiğinden dolayı bu şehirler seyrek nüfusludurlar.