Ekspektoran nedir tıp?

İçindekiler:

  1. Ekspektoran nedir tıp?
  2. Ekspektoran ne işe yarar?
  3. Bricanyl nedir ne işe yarar?
  4. Antitusif ne için kullanılır?
  5. Antitüssif etki nedir?

Ekspektoran nedir tıp?

Ekspektoran ilaçlar, bronşlarda biriken balgamın atılmasını kolaylaştırmak için kullanılan ilaçlardır. Mukokinetik ve mukolitik ilaçlar olmak üzere ikiye ayrılır. Mukokinetik ilaçlar, balgamı sulandırıp viskozitesini azaltırlar, mukolitikler ise proteolitik etkileri ile balgamı parçalayıp atılmasını kolaylaştırırlar.

Ekspektoran ne işe yarar?

Ekspektoran olarak adlandırılan ilaçlar hava yollarında biriken koyu kıvamlı balgamın içeriğindeki sıvı miktarının artmasını sağlayarak yapışkanlığını azaltıcı etki yapar. Balgam sökücüler olarak da bilinirler.

Bricanyl nedir ne işe yarar?

Renksiz, berrak şurup görünümündedir. BRICANYL® solunum yolunu genişleterek nefes almayı kolaylaştırır. BRICANYL® astımlı hastalarda veya diğer benzer durumlarda nefes daralması gibi belirtileri rahatlatmak için kullanılır. BRICANYL® ayrıca solunum yolundaki balgamı yumuşatarak öksürüğü rahatlatır.

Antitusif ne için kullanılır?

Antitüsif ilaçlar; ➢ Öksürük merkezini inhibe ederek, ➢ Spazmolitik etki sonucu akciğerlerdeki öksürük reseptörlerinin duyarlılığını azaltarak, ➢ Periferik etkileriyle akciğer ve diğer yerlerde sinir uçlarını deprese (baskılayarak) ederek etkili olurlar.

Antitüssif etki nedir?

Antitussifler öksürüğü hafifletir veya ortadan kaldırırlar. Genellikle sık ve şiddetli kuru öksürüğün olduğu durumlarda kullanılırlar. Bunu merkezi (beyin üzerine) veya lokal (solunum yolu üzerine) bir şekilde etki ederek öksürük refleksini bastırırlar.