Sünek kelimesinin anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Sünek kelimesinin anlamı nedir?
  2. Süneklik ne demek?
  3. Rijitlik ve süneklik nedir?
  4. Malzemenin tokluğu neye bağlı?
  5. Rijitlik nedir nasıl saptanır?
  6. Metal malzemenin tokluğu nedir?
  7. Tokluk ne demek inşaat?
  8. Rijitlik türleri nelerdir?
  9. Yorulma hasarı nedir?

Sünek kelimesinin anlamı nedir?

Süneklik genel anlam olarak esneklik demektir. TDK sözlük anlamına göre ise kırılmadan ya da kopmadan sürekli bir şekil değiştirme özelliği demektir.

Süneklik ne demek?

Süneklik; Deprem etkisi altında dayanımda önemli bir azalma olmaksızın, taşıyıcı sistemdeki elemanın plastik şekil değiştirme, taşıyıcı sistemin ise yer değiştirme yapabilme özelliğidir.

Rijitlik ve süneklik nedir?

Rijitlik arttıkça şekil değiştirme olabilmesi için gereken etki kuvveti de artmaktadır. ... Yapılarımız hem yükler altında şekil değiştirebilmeli, ki bunu süneklik olarak adlandırmıştık hem de yükler altında yapmış olduğu şekil değişiminin sınırlandırılması gerekir, ki bunu da rijitlik olarak adlandırırız.

Malzemenin tokluğu neye bağlı?

Tokluk, bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanma yeteneği söz konusu olduğunda önem kazanan bir mühendislik özelliğidir. Bir malzemenin tokluğu, malzemenin gerilme-şekil değişimi grafiği altında kalan alana eşittir (Bkz. Şekil 8). Sünek malzemelerin tokluğu gevrek malzemelere göre daha yüksektir.

Rijitlik nedir nasıl saptanır?

İlk olarak yapıdaki kolon ve perdelerin ataletleri hesaplanır. ... Perde ve kolonların ağırlık merkezinin, referans olarak belirlenen noktaya uzaklığı ile atalet momentleri çarpılarak toplanır. Bulunan değer sistemin toplam atalet momentine bölünür. Çıkan sonuç bize rijitlik merkezini verecektir.

Metal malzemenin tokluğu nedir?

Malzemenin plastik deformasyon sınırları içerisinde enerji absorbe etme yeteneği TOKLUK olarak bilinir. Gerilim-genleme eğrisi altında kalan olarak ifade edilebilir.

Tokluk ne demek inşaat?

Tokluk: Malzemenin kopana dek absorbe ettiği (soğurduğu) toplam enerjiyi ifade eder. Sünek malzemelerin tokluğu yüksek, gevrek malzemelerin tokluğu ise düşüktür.

Rijitlik türleri nelerdir?

Rijitlik kendi arasında; moment rijitliği, kayma rijitliği, eksenel rijitlik, düşey rijitlik ve yatay rijitlik olarak gruplandırılır.

Yorulma hasarı nedir?

Yorulma; malzeme biliminde bir malzemenin devirli olarak sürekli yüklemeye uğraması sonucu ilerlemeli ve yerel yapısal hasara uğramasıdır. Malzeme dereceli olarak arttırılan yükler altında denenip belirli bir sınırdaki gerilime geldiğinde kopmaktadır.