3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Nedir?

İçindekiler:

  1. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Nedir?
  2. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu neleri kapsar?
  3. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre hangi belge olmadan çırak çalıştırılamaz?
  4. Bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren kişi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilebilir?
  5. Çırak öğrencilere 3308 sayılı kanun gereği aylık ödenmesi gereken ücret en az ne kadardır?
  6. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 30 maddesi nedir?
  7. 3308 e tabi öğrenci ne demek?
  8. Çıraklar iş kanunu kapsamında mıdır?
  9. Çırak öğrenciye ödenmesi gereken en az ücret asgari ücretin kaçı kadardır?
  10. Ustalık belgesi 35 madde nedir?
  11. Çıraklarla ilgili hususlar hangi kanunda düzenlenmiştir?
  12. 3308 sayılı mesleki eğitim Kanunu 30 maddesi nedir?
  13. Çıraklar hangi iş kanununa tabidir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu Nedir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenler.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu neleri kapsar?

Bu Kanun, Mesleki Eğitim Kurulunun belirleyeceği mesleklerde, kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve iş yerleri ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarındaki eğitim ve öğretimi kapsar.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre hangi belge olmadan çırak çalıştırılamaz?

Bu Kanun kapsamında bulunan il ve mesleklerde faaliyet gösteren iş yerleri, Bakanlıkça tespit edilecek illerde ve meslek dallarında ondokuz yaşından gün almamış kişileri çıraklık sözleşmesi yapmadan çalıştıramazlar.

Bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren kişi aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilebilir?

c) "Çırak", çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştirilen kişiyi; d) (Değişik : 29/6/20/6 md.)

Çırak öğrencilere 3308 sayılı kanun gereği aylık ödenmesi gereken ücret en az ne kadardır?

Sözü geçen BKK ile 3308 sayılı Kanunun geçici 12.maddesinin 2017-2018 eğitim/öğretim yılında uygulanmasına karar verilmiş olduğundan, yukarıda yer aldığı üzere 20'den az çalışanı bulunan işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim ...

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 30 maddesi nedir?

Madde 30- Özel kanunlarla belirlenen meslek alanları hariç, ustalık belgesine sahip olan veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar ile en az ön lisans mezunu olanlar alanlarında bağımsız işyeri açabilir.”

3308 e tabi öğrenci ne demek?

3308 sayılı Kanun kapsamında aday çırak, çırak, mesleki eğitim, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında staj gören, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrencilerin işvereni 5510 sayılı Kanunun 87 nci maddesinin (e) bendine göre Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin ...

Çıraklar iş kanunu kapsamında mıdır?

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 4. maddesi söz konusu kanun kapsamına girmeyen işleri düzenlemektedir. Çıraklarda 4857 sayılı iş kanunun işçiler için getirdiği düzenlemelere tabi değildir. Düzenlemenin istisnasını sağlığı ve güvenliği hükümleri oluşturmaktadır.

Çırak öğrenciye ödenmesi gereken en az ücret asgari ücretin kaçı kadardır?

Net asgari ücretten AGİ nin çıkarılması ve rakamın yüzde 30' unun alınmasıyla 2021 yılında işverenlerin çırak öğrencilerimize ödeyecekleri maaş tutarı en az 770 lira olmuştur. Ocak 2021 den itibaren işverenlerimiz çırak öğrencilerimize en az 770 lira yatırmaları gerekmektedir.

Ustalık belgesi 35 madde nedir?

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümlerine göre yürütülecek önceki öğrenmelerin tanınması, önceki öğrenmelere ilişkin belgelerin değerlendirilmesi, denklik iş ve işlemleri, ölçme ve değerlendirme ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.

Çıraklarla ilgili hususlar hangi kanunda düzenlenmiştir?

Çırakların hakları iş hukukunda çıraklık kanunu olarak geçmektedir. 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanununun 3/C maddesine göre çırak, “çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren kişi” olarak tanımlanmıştır.

3308 sayılı mesleki eğitim Kanunu 30 maddesi nedir?

Madde 30- Özel kanunlarla belirlenen meslek alanları hariç, ustalık belgesine sahip olan veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar ile en az ön lisans mezunu olanlar alanlarında bağımsız işyeri açabilir.”

Çıraklar hangi iş kanununa tabidir?

İşçilerde beyaz ya da mavi yaka fark etmeksizin tüm işçiler 4857 Sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir. Çırak ise; çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve alışkanlıklarını içerisinde geliştiren kişidir.