Optik koherens tomografi cihazı nedir?

İçindekiler:

  1. Optik koherens tomografi cihazı nedir?
  2. OCT makula testi nedir?
  3. Sinir lifi analizi nedir?
  4. Göz tomografisi neden çekilir?
  5. Göz Tomografi cihazı nedir?
  6. Göz filmi neden çekilir?
  7. Spectral OCT nedir?
  8. Sinir lifi analizi NFA nedir?
  9. Göz sinir lifi kalınlığı kaç olmalı?
  10. OCT cihazı ne işe yarar?
  11. Göz arkasında delik neden olur?
  12. Gözde Rnfl ne demek?
  13. Göz tomografisi nedir?
  14. OCT göz testi nasıl yapılır?

Optik koherens tomografi cihazı nedir?

Göz tomografisi olarak da bilinen optik koherens tomogrofisi (OKT), ışık ( lazer) vasıtasıyla göz dokularının kesitsel görüntülenmesine olanak sağlar. Retina bozukları, kornea bozuklukları, glokom hastalığı ve optik sinir hastalıklarının tanı ve takibinde kullanılır.

OCT makula testi nedir?

OCT, düşük enerjili lazer ışınları kullanılarak gözün retina tabakasının ve görme sinirinin kesit kesit yüksek çözünürlükte taranmasıdır. Retina, Maküla (Sarı nokta) ve glokom hastalıklarının tanı ve tedavi değerlendirilmesi yüksek teknoloji gerektirmektedir.

Sinir lifi analizi nedir?

Sinir Lifi Analizi Testi (NFA: Nerve Fiber Analyzer) Bu test ile ile sinir lifi kalınlıkları ölçülür.Glokom hastalıgında sinir lifi kalınlıklarında incelmeler saptanır. Glokom hastalığı teşhisi için Kornea kalınlığı ölçülür.

Göz tomografisi neden çekilir?

Göz tomografisi ile en sık sarı nokta hastalığının tanı, tedavi ve takibi yapılır. Ayrıca şeker hastalığının gözde yarattığı hayatiyet en iyi göz tomografisi ile gösterilir. Ayrıca, gözdeki damar tıkanıklıkları ve benzeri hastalıklara bağlı sarı nokta ödemi de göz tomografisi çekilerek belirlenir.

Göz Tomografi cihazı nedir?

Göz Tomografisi (OCT) Nedir? Göz hastalıklarının tedavisinde bir devrim OCT (optik koherens tomografi); biyolojik doku katmanlarını, mikron düzeyinde yüksek çözünürlükte tomografik kesitler alarak görüntüleyen bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.

Göz filmi neden çekilir?

Göz tomografisi ile en sık sarı nokta hastalığının tanı, tedavi ve takibi yapılır. Ayrıca şeker hastalığının gözde yarattığı hayatiyet en iyi göz tomografisi ile gösterilir. Ayrıca, gözdeki damar tıkanıklıkları ve benzeri hastalıklara bağlı sarı nokta ödemi de göz tomografisi çekilerek belirlenir.

Spectral OCT nedir?

SPEKTRAL DOMAİN OCT Dokudan ve aynadan yansıyan ışık demetleri spektrometride toplanır ve birbirlerine göre gecikme paternleri Fourier formülleri kullanılarak çözümlenir. Sistemin çalışma prensibi ayna hareketine bağlı olmadığı için çok daha hızlı tarama yapabilir (saniyede 27000-70000 A tarama).

Sinir lifi analizi NFA nedir?

Sinir lifi analizi testi olarak da adlandırılan NFA testi, özellikle glokom hastalığının tedavi süreci için gerekli olan ölçümlerin elde edilmesinde tercih edilir. Bu test ile sinir liflerinin kalınlıkları ölçülür. Elde edilen bulgular OCT çekimleri ile birlikte değerlendirilebilir.

Göz sinir lifi kalınlığı kaç olmalı?

Ayrıca sinyal/gürültü oranının ölçümlerin kalitesine etkisi araştırıldı. Sonuçlar: Olgulardaki ortalama retina sinir lifi kalınlığı 82.3±11.4 pm bulundu.Üst, alt, temporal ve nazal kadran ortalamaları sırasıyla 102.5±17.2, 112.7+14.5, 58.8±32.8 ve 65.2±29.6 pm idi.

OCT cihazı ne işe yarar?

Göz hastalıklarının tedavisinde bir devrim OCT (optik koherens tomografi); biyolojik doku katmanlarını, mikron düzeyinde yüksek çözünürlükte tomografik kesitler alarak görüntüleyen bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.

Göz arkasında delik neden olur?

Makula deliğinin nedeni nedir? Makula deliği, yaşlanmanın doğal bir süreci olarak vitreus yapısının bozularak makuladan ayrılması sırasında oluşur. Retina yüzeyinde kalan vitreus kalıntısı kasılıp büzüşerek makula ve foveayı dışa doğru çeker. Bunun sonucunda delik tarzı doku kaybı oluşur.

Gözde Rnfl ne demek?

OCT-RNFL (Sinir lifleri tabakası kalınlık analizi). Glokom retina sinir liflerine hasar vererek bu tabakada incelmeye neden olur. OCT cihazı ile bu tabakanın zaman içindeki kalınlık değişimleri takip edilebilir.

Göz tomografisi nedir?

Göz tomografisi, radyasyon içermeden ışık dalgalarını göze yollar ve göz dokularından geri yansıyan ışığı ölçerek göz dokularının üç boyutlu kesitsel haritalarını çıkarır. Bu yöntem göz hastalıkları konusunda son 20 yılın en önemli keşfidir.

OCT göz testi nasıl yapılır?

OCT esnasında, makinanın önüne oturulur ve hareket ettirilmemesi için baş bir desteğe dayanır. Cihaz, göze dokunmadan gözü tarar. Tarama yaklaşık 5 ila 10 dakika sürer. Eğer göz bebekleri büyütüldüyse, muayene sonrasında birkaç saat ışığa duyarlılık yaşanabilir.