Teke Yöresi nereye ait?

İçindekiler:

  1. Teke Yöresi nereye ait?
  2. Teke yöresine ait türküler nelerdir?
  3. Burdur'un yöresel müzikleri nelerdir?
  4. Burdur yöresine ait halk oyunları nelerdir?
  5. Teke ve Taşeli nerede?
  6. Burdur yöresi halk oyunları nelerdir?
  7. Uzun Hava çeşitleri nelerdir?
  8. Teke halk oyunu hangi yöreye aittir?
  9. Avşar Zeybeği hangi yöreye ait?

Teke Yöresi nereye ait?

Burdur ve ilçeleri merkez olmak üzere, Denizli'nin Acıpayam, Serinhisar, Çameli, Muğla'nın Fethiye ve Köyceğiz'e kadar olan bölümü, Antalya'nın Korkuteli, Elmalı ve çevresi ile Afyon ilinin Dinar, Dazkırı, Başmakçı çevresi Teke Yöresi Kültürünün görüldüğü ve yaşandığı çevredir.

Teke yöresine ait türküler nelerdir?

Bu türküler “Evlerinin Önü Mersin” “Badılcanı Doğradım”, “Erik Dalı Gevrek Olur”, “Şu Aydın'ın Uşağı”, “Çayır Çimen Geze Geze”, “Ardıçtandır Guyuların Govası”, “Ali Gavak Kesiyor”, “Şu Gelen Atlı mıdır?”, “Gıcır Gıcır Gelir Yarin Kağnısı”, “Ben Havada Uçarıdım”, “Yeşil İpek Bükeyim (Şu Derenin Uzunu)”, “Gatıranlar ...

Burdur'un yöresel müzikleri nelerdir?

Ünlü Türküler: Burdur'un köylerinde Yakımlar, Düğün Havaları, Eşkiya Havaları, Avşar Beyleri, Uygulamalı Havalar (varyantlar) ve Teke Havaları çalınır, söylenir.

Burdur yöresine ait halk oyunları nelerdir?

Burdur yöresinde oynanan en belirgin halk oyunları olan; Alyazma zeybeği, Serenler zeybeği, Avşar zeybeği, Gabardıç, kadın zeybeği, top şeker, sürütmeli kadın oyunu, çek deveci, kırık oyun ve teke zortlatması ise araştırmanın örneklemidir.

Teke ve Taşeli nerede?

Taşeli Platosu, Güney Anadolu'da Orta Toroslarda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur. Eski zamanlarda "Taşlık Kilikya" anlamında "Cilicie Trachée" adı kullanılırdı.

Burdur yöresi halk oyunları nelerdir?

Burdur yöresinde oynanan en belirgin halk oyunları olan; Alyazma zeybeği, Serenler zeybeği, Avşar zeybeği, Gabardıç, kadın zeybeği, top şeker, sürütmeli kadın oyunu, çek deveci, kırık oyun ve teke zortlatması ise araştırmanın örneklemidir.

Uzun Hava çeşitleri nelerdir?

Uzun hava, Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritimli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türü. Başlıca formları ise bozlak, gurbet havası, hoyrat, divan, yol havası, arguvan ağzı, çamşıhı ağzı, maya, barak ağzı ve müstezattır. Bu uzun havalar usul ile çalınmaz her sanatkarların arzusuna göre serbestçe çalınır.

Teke halk oyunu hangi yöreye aittir?

Teke Zortlatması – Batı Akdeniz Bölgesi Tekenin kızıştığı dönemlerde sergilediği hareketlerden esinlenilerek ortaya konan bu oyunun yelleme ve hoplatma olmak üzere 2 farklı kısımdan oluştuğu söylenebilir. Teke Zortlatması; Burdur, Isparta, Antalya ve Fethiye'de yaygın bir şekilde icra edilmektedir.

Avşar Zeybeği hangi yöreye ait?

Serenler Zeybeği: Serenler Zeybeği, Burdur zeybeği anlamına gelmektedir. Kıvrak ve özel figürlerle oynanır. Yere çift diz vuruş hiçbir yörenin zeybeğinde yoktur. Teke havaları gibi Serenler zeybeği de Burdur'un köylerinde oynanmaktadır.