Enflasyonda hangi maliye politikası uygulaması yapılır?

İçindekiler:

  1. Enflasyonda hangi maliye politikası uygulaması yapılır?
  2. Enflasyona karşı ne yapılabilir?
  3. Genişletici ve daraltıcı maliye politikası nedir?
  4. TCMB enflasyon hedeflemesini nasıl belirlemektedir?
  5. Hangisi genişletici bir maliye politikasıdır?

Enflasyonda hangi maliye politikası uygulaması yapılır?

Enflasyonla mücadelede kısa dönemde talep düşürücü uzun dönemde arz artırıcı politikalar uygulanmalıdır. Çünkü arz esnekliği uzun dönemde daha yüksektir. Kısa ve uzun dönemde amaç arz talep dengesini sağlamaktır. Enflasyonla mücadele kısa dönemde talep kısıcı yani daraltıcı maliye politikaları uygulanmalıdır.

Enflasyona karşı ne yapılabilir?

Talep enflasyonunu önlemenin yollarından birisi piyasadaki para arzını düşürmek ve/veya faizleri enflasyonun üzerine yükselterek pozitif reel faiz vermek ve bu yolla insanları daha fazla tüketimden vazgeçirip tasarrufa yönlendirmekten geçer.

Genişletici ve daraltıcı maliye politikası nedir?

Söz gelimi enflasyonla mücadele için daraltıcı maliye politikası uygulanması demek, vergilerin miktarının artırılması demektir. ... Açık bütçe, harcamaların gelirden fazla olması anlamına geldiğinden, genişletici maliye politikasını ifade eder.Fazla bütçe ise tersine daraltıcı maliye politikasını ifade eder.

TCMB enflasyon hedeflemesini nasıl belirlemektedir?

Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, hedef değişken olarak Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) 12 aylık değişimiyle hesaplanan yıl sonu enflasyon oranları esas alınır. Ayrıca bu hedefler, Hükûmetle birlikte nokta hedef olarak belirlenir.

Hangisi genişletici bir maliye politikasıdır?

Açık bütçe, harcamaların gelirden fazla olması anlamına geldiğinden, genişletici maliye politikasını ifade eder.Fazla bütçe ise tersine daraltıcı maliye politikasını ifade eder.