Eski paraları neresi alıyor?

İçindekiler:

  1. Eski paraları neresi alıyor?
  2. Küflenmiş kağıt para nasıl temizlenir?
  3. Ucu yırtık para nerede değiştirilir?
  4. Para nasıl geçersiz olur?

Eski paraları neresi alıyor?

Bankalarda eski para alımı ve ya satımı olmaz. Kasalarında eski para olsa dahi merkez bankasına gönderirler. Sadece para tedavülden kalktığında belli bir süre geçerli olmak üzere para yenisiyle değiştirilebilir.

Küflenmiş kağıt para nasıl temizlenir?

Kağıt paranın yapısına zarar vermeden sabunlu ılık suya kısa süreliğine batırarak dezenfekte edebilirsiniz. Daha sonra kağıt paraları bir bezle hafifçe silmeden önce temiz suyla durulanmalısınız. Sabunlu suyla yıkayıp duruladığınız kağıt paralarınızı ardından kuruması için güneşin altına yerleştirebilirsiniz.

Ucu yırtık para nerede değiştirilir?

Eskimiş, yıpranmış veya kısmen fiziki parça kaybına uğramış banknotların, doğrudan Merkez Bankası Şubeleri, Ziraat Bankası veya diğer banka ve özel finans kurumlarının şubeleri aracılığıyla değiştirilmesi mümkündür.

Para nasıl geçersiz olur?

Konuyla ilgilenen bankalar, bazı durumlarda para değişimi yapmaz. ... Paranın %50'sinden fazlasının kopuk ya da yırtık olması ve kopmuş olan parçanın bulunamaması. Paranın üstündeki seri numarasının okunmayacak durumda olması. Paranın yüzeyinin ölçümünde kullanılan “kabarit cetvelindeki” 50 kareyi doldurmaması.