Tükürük bezi kanseri nereye metastaz yapar?

İçindekiler:

  1. Tükürük bezi kanseri nereye metastaz yapar?
  2. Tükürük bezi tümörü nasıl tedavi edilir?
  3. Tükürük bezi kanseri ne demek?
  4. Tükürük bezleri nerede bulunur?
  5. Tükürük bezi neden oluşur?
  6. Tükürük bezi iltihabina ne iyi gelir?

Tükürük bezi kanseri nereye metastaz yapar?

Tükürük bezi kanseri metastaz yapar mı? Kötü huylu tümörler (malign, habis) daha hızlı büyürler, bölgesel lenf bezelerine ve uzak organlara (akciğer, karaciğer, beyin, kemik vb..) metastaz (sıçrama) yapma potansiyeline sahiptirler.

Tükürük bezi tümörü nasıl tedavi edilir?

Pleomorfik adenomda temel tedavi, cerrahidir. Ameliyatla tümörün çıkartılması hastayı çoğu kez bu hastalıktan tamamen kurtaracaktır. Pleomorfik adenomun kaynaklandığı yere göre yapılacak ameliyat da değişecektir. Parotis bezinde tümör ve etrafındaki sağlıklı tükürük bezi dokusunun çıkartılması uygulanan ameliyattır.

Tükürük bezi kanseri ne demek?

Tükürük bezi kanseri, ağzımızda tükürük salgısı yapan, büyük (üç çift) ve küçük ( bine yakın) dediğimiz tükürük bezlerinden birinin kanserleşmesi sonucu oluşan bir durumdur.

Tükürük bezleri nerede bulunur?

Tükürük bezleri majör (büyük) ve minör(küçük) olmak üzere iki tiptir. Majör tükürük bezleri dediğimiz büyük bezler 3 tanedir. Bunlar; yanakta kulaklarımızın önünde bulunan iki adet parotis bezi, alt çenenin altına yerleşmiş olan 2 adet submandibüler bez ve 2 adet dilaltı tükürük bezleridir.

Tükürük bezi neden oluşur?

Şayet taşlar tam olarak tıkanıklık meydana getirmemişlerse yemek yerken bezler şişer ve bir süre sonra yavaş yavaş inerler, ta ki bir sonraki yemeğe kadar. Biriken tükürük içerisinde mikroplar daha kolay ürerler ve daha şiddetli ağrı ve şişlik oluştururlar.

Tükürük bezi iltihabina ne iyi gelir?

Tükürük bezi enfeksiyonu;
  • Sıvıları, içerek ya da damar yoluyla alarak,
  • Antibiyotiklerle,
  • Enfekte olan bez üzerine ılık bezle yapılan kompres ile,
  • Tükürük akışını arttırmak için ekşi, şekersiz şekerlemeler yiyerek ya da portakal suyu içerek tedavi edilebilir.