Vergi iadesi nasıl geri alınır?

İçindekiler:

  1. Vergi iadesi nasıl geri alınır?
  2. KDV iadesi hangi vergilerden mahsup edilebilir?
  3. Stopaj iadesi nasıl geri alınır?
  4. Yanlışlıkla yatırılan pasaport harcı geri alınır mı?
  5. Stopaj iadesi ne zaman istenir?
  6. Stopaj iadesi ne zaman alınır?
  7. Mahkeme masrafları nasıl geri alınır?
  8. Pasaport harç iadesi nereden alınır?
  9. Yatırılan harcı geri alınır mı?
  10. Vergiden mahsup etmek nedir?
  11. Mahsup usulü nedir?
  12. Gelir Vergisi Kanunu bakımından mahsup nedir?
  13. KDV iadesi ne kadar sürede alınır?

Vergi iadesi nasıl geri alınır?

Vergi vermemesi gerekenler ödedikleri vergiyi geri almak istemeleri durumuda evlerinin bulunduğu il ve ilçelerdeki belediyeye dilekçe ile başvuruda bulunmaları durumunda ödedikleri vergilerin iadesini alabilmekteler. Vergi iadesini 5 yıl içerisinde başvuru yapanlar alabilmekte.

KDV iadesi hangi vergilerden mahsup edilebilir?

KDV iade alacağının, SGK'ya olan borçlara (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları ile bunların ferilerine) mahsubu mümkündür.

Stopaj iadesi nasıl geri alınır?

Yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergilerin beyan edilen gelir ve kurum üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilmesinden sonra kalan kısmın bulunması durumunda vergi mükellefinin isteği ile nakden iadesi yapılabilir. Bu talebin yerine getirilmesi için nakden iade talebinin dilekçe ile yapılması gerekmektedir.

Yanlışlıkla yatırılan pasaport harcı geri alınır mı?

Pasaport Harcının İadesi İçin Ne Yapılmalı? Pasaport işlemleri sırasında bazen hatalı olarak veya herhangi bir nedenle yersiz yere harç ödenmesi söz konusu olur. Bu tür durumlarda ilgili belgelerle, harçlara bakmakla yetkilendirilmiş vergi dairesi müdürlüğünden söz konusu harcın iadesini talep etmeniz gerekir.

Stopaj iadesi ne zaman istenir?

Kanuna göre vergi dairesi, beyanname verildikten sonra, dönem içinde ödenen stopajın (peşin verginin) beyanname üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisinden (asıl vergiden) fazla olduğunu gördüğünde, stopaj fazlasını (yani iadesi gereken vergi tutarını) mükellefe bildirmek ve mükellefin tebliğ tarihinden itibaren 1 ...

Stopaj iadesi ne zaman alınır?

Mahsubu yapılan miktar gelir ve kurumlar vergisinden fazla olursa aradaki fark vergi dairesince mükellefe bildirilir ve mükellefin tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde müracaatı üzerine kendisine red ve iade edilir.

Mahkeme masrafları nasıl geri alınır?

Harç iadesi talebi dilekçe ile ilgili mahkemeye yönlendirilir. Dilekçede talep edilen husus ise harcın iade edilmesi değil; harcın iade edilebilmesi için ilgili İl Muhasebe Müdürlüğü (Defterdarlık)' ne artan harç miktarının iadesi için müzekkere yazılması talebidir. Zira, harçlar hazineye gelir kaydedilen miktarlardır.

Pasaport harç iadesi nereden alınır?

İade talebini pasaport işlemi yaptığınız ildeki harçlara bakan vergi dairesinden talep etmeniz gerekir. Harçlar konusunda yetkili vergi dairesi veya iade talep edilecek vergi dairesi için Alo Maliye olarak da bilinen VİMER'den yardım alabilirsiniz.

Yatırılan harcı geri alınır mı?

Öğrencinin üniversitelere ödediği harç ücretini geri almak çoğunlukla mümkün değildir. ... KYK üzerinden yapılan başvurularda üniversite kayıt parası için de burs başvurusu yaparsanız yatırdığınız dönemin parası size iade edilir ve bir daha bu ödeme talep edilmez.

Vergiden mahsup etmek nedir?

ödenen verginin ödenmemiş kısmından düşülerek ödenmesi gereken tutarın hesaplanmasıdır. yıl içerisinde geçici vergi beyannameleri ile ödenen vergilerin, ertesi yıl genel beyanname ile hesaplanan vergi tutarından düşülmesi buna bir örnektir.

Mahsup usulü nedir?

Ceza hukukunda mahsup, hüküm kesinleşmeden önce kişi özgürlüğünün kısıtlanması sonucunu doğuran tüm haller nedeniyle geçirilen sürelerin mahkum olunan cezadan indirilmesini ifade etmektedir (TCK m.63). ... Mahsubun şartları varsa her türlü özgürlük kısıtlaması cezadan indirilir.

Gelir Vergisi Kanunu bakımından mahsup nedir?

Gelir Vergisi Kanunu'nun 181'inci maddesi gereği olarak yıllık beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan bu kanuna göre kesilmiş bulunan vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisine mahsup edilir.

KDV iadesi ne kadar sürede alınır?

3065 sayılı KDV Kanunun 32 nci maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.