Hangi durumlarda ihtiyati haciz?

İçindekiler:

  1. Hangi durumlarda ihtiyati haciz?
  2. Ihtiyati haciz hangi hallerde kaldırılır?
  3. Ihtiyati haciz nedir nasıl kalkar?
  4. Ihtiyati haciz kararına itiraz icrayı durdurur mu?
  5. Ihtiyati haciz satışa engel mi?
  6. Ihtiyati haciz kararına itiraz kaç gün?
  7. Teminat iadesi nasıl olur?

Hangi durumlarda ihtiyati haciz?

Alacaklı, borçlunun borcunu zamanı geldiğinde ödemeyeceğini düşünüyorsa, dava veya icra takibi açmadan hızlı bir şekilde borçlunun mallarına ihtiyati haciz koydurabilir. İhtiyati haciz ile birlikte, borçlunun mallarını üçüncü kişilere devretmesi engellenmiş olur.

Ihtiyati haciz hangi hallerde kaldırılır?

İhtiyati Haciz Kararının İcrası: İhtiyati haciz kararı borçlu tarafından istinaf edilemeyeceğinden ihtiyati haciz kararını alan alacaklı, on gün içinde, hemen bu kararın icrasını icra dairesinden istemeye mecburdur. On gün içinde kararın icrası istenmezse ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkar (m.261/1).

Ihtiyati haciz nedir nasıl kalkar?

İhtiyati Haciz Nasıl Kalkar? İhtiyati haczin kaldırılması İİK madde 266'da yer almıştır. Buna göre borçlu, para veya mahkemece kabul edilecek rehin / esham / tahvilat depo etmek veya taşınmaz rehin yahut muteber bir banka kefaleti göstermek suretiyle kararın kaldırılması talebinde bulunabilir.

Ihtiyati haciz kararına itiraz icrayı durdurur mu?

Mahkemenin itiraz üzerine vermiş olduğu karara karşılık istinaf yolu açıktır. İstinafa başvurması halinde ihtiyati haciz kararın icrasını durdurmayacaktır.

Ihtiyati haciz satışa engel mi?

İcrai hacizlerde olduğu gibi ihtiyati hacizde de haciz satışa engel değildir. Ancak satışla birlikte haciz düşmez. Gayrimenkulün yeni alıcısı haczi kabul ederek almış olur ve borcun ödenmemesi halinde gayrimenkul icra yoluyla satışa çıkarılabilir.

Ihtiyati haciz kararına itiraz kaç gün?

İtiraz ihtiyati haciz kararını veren mahkemeye yapılır. Menfaati ihlal edilen üçüncü kişiler de ihtiyati haczi öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içinde ihtiyati haczin dayandığı sebeplere veya teminata itiraz edebilir. Üçüncü kişilerin mahkemenin yetkisine itiraz hakkı bulunmaz.

Teminat iadesi nasıl olur?

Dosyaya yatırılan teminatın tarafımıza iadesini talep ediyoruz” şeklinde hazırlanacak bir dilekçe ile teminatınızı iade almanız mümkündür. Bu durumda derkenar, iki suret olarak hazırlanacak, bir tanesi karar alınan icra dosyasında bırakılacak, diğeri de imza mühür ve kaşe alındıktan sonra mahkeme kalemine sunulacaktır.