Soya lesitini ne için kullanılır?

İçindekiler:

  1. Soya lesitini ne için kullanılır?
  2. Lesitin hangi besinlerde bulunur?
  3. Soya lesitini zararları nelerdir?
  4. Soya lesitini haram mı?
  5. Emülgatör nedir ve zararları nelerdir?
  6. Lesitin nedir nasıl elde edilir?

Soya lesitini ne için kullanılır?

Soya Lesitin faydaları: Vücutta yağ sindirimini sağlayıcıdır. Kalp damar sağlığını koruyucu etkisi olan lesitin damarlarda biriken kolestrol plaketçiklerini parçalar. Kan kolesterolünü azaltıcı ve lipitleri normal seviyeye getirici etkisi vardır.

Lesitin hangi besinlerde bulunur?

Lesitin çok sayıda besinde bulunur. Baklagiller lesitin bakımından zengin sayılabilirler. Soya fasülye4si, yer fıstığı, soya sütü, barbunya, yumurta sarısı doğal olarak bulunur. Bunların yanında, mayonez, fındık ezmesi, çikolata ve şekerleme türlerinde emülgatör olarak lesitin kullanılabilir.

Soya lesitini zararları nelerdir?

Lesitin vücutta az bulunduğunda bazı zararlar ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra aşırı tüketilmesi hallerinde çeşitli sorunlara neden olabilir. Aşırı tüketim halinde tiroit bezi sorunlarına neden olduğu söylenebilir. 3 yaş altı çocuklarda bunun etkisi daha fazladır. Alerjik reaksiyonlar görülme olasılığı bulunur.

Soya lesitini haram mı?

Jelatin kullanmak haram mıdır? Jelatin kullanmak haram değildir. Ancak gıda üretiminde yoğun kullanılan jelatin hayvansal kökenli bir üründür. Bu da doğal olarak domuzlardan elde edilen jelatin ve besmelesiz kesilen hayvanlardan elde edilen jelatin şüphesi uyandırıyor.

Emülgatör nedir ve zararları nelerdir?

Emülgatörler, hassas bir vücuda sahipseniz alerjiye neden olabilir. Hazır gıdalarda çokça kullanılan emülgatörler, obezite nedenlerinden biridir. Gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan emülgatörler, sağlık nedenlerine yol açabilir. Hamile kadınların emülgatör içeren gıdaları tercih etmesi önerilmez.

Lesitin nedir nasıl elde edilir?

Lesitin, diğer adıyla fosfatidilkolin, genel olarak glikolipidler, trigliseridler ve fosfolipidlerden oluşan bir karışımdır. Biyokimyada lesitin saf fosfatidilcolin adı verilen fosfolipid ile eşanlamlı olarak kullanılır. Bu madde yumurta sarısından ya da soya fasulyesinden elde edilir.