Etabli sorunu hangi ülke?

İçindekiler:

  1. Etabli sorunu hangi ülke?
  2. Etabli kapsamı nedir?
  3. Etabli anlaşmazlığı hangi ülkeler arasında?
  4. Türkiye ile Yunanistan arasındaki Etabli sorunu nedir?
  5. Musul meselesi ne zaman çözüldü?
  6. Lozan görüşmelerine Sovyetler Birliği hangi konuda taraf olarak katılmıştır?
  7. Nüfus mübadelesi sorunu nedir nasıl çözüldü?
  8. Ingiltere ile Musul sorunu hangi şekilde çözüme bağlanmıştır?
  9. Lozan barış görüşmelerine kimler katıldı?
  10. Mudanya Mütarekesi ile aşağıdaki hangi iki taraf arasındaki çatışmanın sona ereceği kabul edilmiştir?

Etabli sorunu hangi ülke?

Etabli sorunu, 1923 yılında Türk ve Yunanlılar arasında yaşanan anlaşmazlığa verilen bir isimdir. Türk ve Yunan Ahaline İlişkin Sözleşme'nin nasıl uygulanacağına dair iki devlet arasında anlaşmazlık yaşanmıştı.

Etabli kapsamı nedir?

Etabli Sorunu, Türk ve Yunan Ahalinin Mübadelesine İlişkin Sözleşme'nin nasıl uygulanacağına ilişkin, 1923 yılında Türk ve Yunan hükumetleri arasında ortaya çıkan anlaşmazlığa verilen isim. Lozan Barış Antlaşması'nda o çıkan bu soruna Fransızca etabli kelimesinden dolayı bu isim verilmiştir.

Etabli anlaşmazlığı hangi ülkeler arasında?

Bu sorunlar Türk-Yunan ilişkilerini 1930'lu yılların başlarına kadar etkilemeye devam etmiştir. Lozan Konferansı'ndan sonra Türk-Yunan ilişkilerini 1930'lu yılların sonlarına kadar meşgul eden konu mübadele veya etabli anlaşmazlığı olmuştur.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Etabli sorunu nedir?

Türkiye-Yunanistan nüfus mübâdelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır.

Musul meselesi ne zaman çözüldü?

Sonuç olarak 5 Haziran 1926 tarihinde Ankara'da antlaşma imzalandı. 7 Haziran 1926 tarihinde TBMM'de onaylanarak kabul edildi. 1926 Ankara Antlaşması Maddeleri: Musul ve Kerkük vilayetleri Irak'a verilecektir. Irak sınırı Milletler Cemiyeti'nin yılındaki aldığı kararla kesin olarak belirtilmiştir.

Lozan görüşmelerine Sovyetler Birliği hangi konuda taraf olarak katılmıştır?

tarihinde başlayan Lozan Görüşmeleri'ne Türkiye'yi temsilen katılan ve İsmet İnönü'nün başkanlığındaki Millet Meclisi heyeti ile İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, Yugoslavya'nın yanısıra Sovyetler Birliği de Boğazlar sorunu üzerinden katılıyordu.

Nüfus mübadelesi sorunu nedir nasıl çözüldü?

Nüfus mübadelesi sorunu, yılında Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan “Türk – Yunan Nüfus Mübadelesi'ne İlişkin Sözleşme ve Protokolü” ile ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. İmzalanan protokole göre ülkemizde yaşayan tüm Rumların zorunlu olarak göç etmeleri istenmemiştir.

Ingiltere ile Musul sorunu hangi şekilde çözüme bağlanmıştır?

Musul sorununu çözüme ulaştıran antlaşma, 5 Haziran 1926'da Ankara'da Türkiye, İngiltere ve Irak arasında imzalanan Sınır ve İyi Komşuluk Antlaşması oldu. ... Türkiye antlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 25 yıl süreyle Irak hükümetinin petrol gelirlerinden %10'unu alacaktı.

Lozan barış görüşmelerine kimler katıldı?

Lozan Antlaşması (veya yapıldığı dönem Türkçesi ile Lozan Sulh Muâhedenâmesi), 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve ...

Mudanya Mütarekesi ile aşağıdaki hangi iki taraf arasındaki çatışmanın sona ereceği kabul edilmiştir?

Sonunda 11 Ekim sabahı saat 6'da Mudanya Askeri Sözleşmesi imzalanmış, 14-'den başlamak üzere yürürlüğe girmesi kabul edilmişti. Mudanya Askeri Sözleşmesi (Convention Militaire) 14 maddeden oluşuyordu. Bu sözleşme ile Türk-Yunan kuvvetleri arasındaki çatışma son buluyordu.