İstanbul Sözleşmesi kaç maddedir?

İçindekiler:

  1. İstanbul Sözleşmesi kaç maddedir?
  2. İstanbul Sözleşmesi 36 madde nedir?
  3. Istanbul sözleşmesinden sonra kaç kadın öldü?
  4. Kaç kadın cinayeti işlendi?
  5. Kadın cinayetleri arttı mı?
  6. Istanbul sözleşmesini kim imzaladı?

İstanbul Sözleşmesi kaç maddedir?

12 bölüm 81 maddeden oluşuyor. İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN AMACI NEDİR? - Avrupa Konseyi'nin, kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin bu yeni sözleşmesi, ciddi bir insan hakları ihlali oluşturan bu sorunu en kapsamlı şekilde ele alan bir uluslararası anlaşmadır.

İstanbul Sözleşmesi 36 madde nedir?

Cinsel saldırı dahil cinsel şiddet başlıklı 36.madde, cinsel saldırı dahil cinsel şiddeti suç olarak düzenlemektedir. Bu maddenin 1.bendi, karşı tarafın özgürce verilmiş rızası olmaksızın ve kasıtlı olarak gerçekleştirilen her tür cinsel fiili kapsamaktadır.

Istanbul sözleşmesinden sonra kaç kadın öldü?

“Bir kişinin, bir gece yarısı yetkisizce İstanbul Sözleşmesi'ni feshettiği geceden bu geceye, 4 haftada 27 kadın hayatını kaybetti, yüzlercesi şiddet gördü. Potansiyel katilleri cesaretlendirecek bu sözde feshi tanımıyoruz. Kadınların yaşam haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Kaç kadın cinayeti işlendi?

Türkiye'de şiddet gören kadınların yüzde 64'ü polise, yüzde 45'i aile mahkemesine, yüzde 36'ı sağlık kuruluşlarına başvuru oranı var. Kadın cinayetlerine baktığımızda 2009'da 1'da 165, 2011'de 155, 2012'de 151, 2013'te 175, 2014'te 282 cinayet gerçekleşmiş.

Kadın cinayetleri arttı mı?

Türkiye'de gerçekleşen kadına yönelik şiddet eylemlerinden birisidir. Kadın cinayetlerinin sayısı Türkiye'de, 2000'li yıllarda geçmiş yıllara göre büyük artış göstermiş; 474 kadının öldürüldüğü 2019 yılı, ülkede son 10 yılda en fazla kadının öldürüldüğü yıl olmuştur.

Istanbul sözleşmesini kim imzaladı?

Türkiye, 'de Sözleşmeyi ilk imzalayan ve 'de parlamentosunda onaylayan ilk ülke oldu. Onay belgesi tarihinde Avrupa Konseyi Genel Sekreterliğine iletildi. Temmuz 2020 itibarıyla 45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanmış, imzacı ülkelerin 34'ünde onaylanmıştır.