İddianame iadesi nedir?

İçindekiler:

  1. İddianame iadesi nedir?
  2. Itiraz üzerine düzenlenen iddianamenin iadesi mümkün müdür?
  3. İddianamenin değerlendirilmesi sonrası acilis nedir?
  4. İddianamenin iadesi nedenleri nelerdir?
  5. Iddianameye nasıl itiraz edilir?
  6. İddianamenin iadesine kim itiraz edebilir?
  7. İddianame ne zaman düzenlenir?
  8. CMK 170 madde suçu nedir?
  9. Mahkeme iddianame ile sınırlı mıdır?
  10. Iddianameye itiraz nereye yapılır?
  11. İddianame Hazirlandiktan sonra ne olur?
  12. İddianame hazırlandıktan sonra mahkeme ne zaman belli olur?

İddianame iadesi nedir?

İddianamenin iadesi, soruşturma evresinde sunulan iddianamenin mahkemece mu- hakemeden geçirildikten sonra kanunda sayılan sınırlı nedenlere bağlı olarak savcılığa geri gönderilmesi anlamını taşır.

Itiraz üzerine düzenlenen iddianamenin iadesi mümkün müdür?

Cumhuriyet savcısı, iddianamenin iadesi kararına karşı, CMK'nın 174. maddesinin 4. fıkrası gereğince itiraz yoluna müracaat edebilir. ... İtirazın kabulü halinde, iade kararını veren mahkeme, CMK'nın 309. maddesi gereğince kanun yararına bozma yoluna gidemez.

İddianamenin değerlendirilmesi sonrası acilis nedir?

Cevap: İddianame değerlendirme sonrası açılış yazıyorsa, hakkınızda ilgili mahkemede ceza davası açılmıştır. Ceza davası hukuki niteliği itibariyle bir kamu davasıdır. ... Kamu davasının olası sonuçları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için dosya fotokopinizle birlikte bulunduğunuz yerde bir avukata giderek danışınız.

İddianamenin iadesi nedenleri nelerdir?

Ön Ödeme Önerisi Yapılmaması İddianamenin İadesi Nedenidir
  • İddianamede, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 170.maddesinin üçüncü fıkrasında öngörülen hususların gösterilmemesi,
  • İddianamenin, suçun sübutuna etki edeceği mutlak sayılan mevcut bir delil toplanmadan düzenlenmesi,
Daha fazla öğe...

Iddianameye nasıl itiraz edilir?

İddianameye itiraz , dilekçe yolu ile başvuru şeklinde yapılır. İddianamelere itiraz dilekçesi, hangi mahkeme kararı vermişse, itiraz dilekçesi de o mahkemeye verilmektedir.

İddianamenin iadesine kim itiraz edebilir?

Cumhuriyet savcısı, mahkemenin verdiği iddianamenin iadesi kararına itiraz etme yetkisine de sahiptir. İddianamenin iadesi kararına itiraz eden savcılığın itirazı reddedildiğinde, savcılık tarafından iade kararına karşı kanun yararına bozma yoluna da gidilebilir.

İddianame ne zaman düzenlenir?

5271 Sayılı CMK'nın 170/2 maddesinde bu keyfiyet, "soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet savcısı, bir iddianame düzenler." ifadesiyle hüküm altına alınmıştır.

CMK 170 madde suçu nedir?

CMK Madde 170 Gerekçesi Türkiye'nin de dahil bulunduğu tipteki mevzuatlar, soruşturmayı yürütenin kamu davasını da açmasını kabul etmektedir. ... Böylece Tasarı, kamu davasının açılması yönünden yasallık sistemini benimsemiş, yani yeterli kuvvette şüphe hâlinde Cumhuriyet savcısını kamu davasını açmaya mecbur kılmıştır.

Mahkeme iddianame ile sınırlı mıdır?

Suç isnadı bildirilen sanığa isnada karşı savunma yapabilmesi için yeterli zaman ve imkan da sunulmalıdır. İddianame, suç isnadının derli toplu bir şekilde sanığa bildirildiği temel belgedir. ... Mahkemeler, iddianamedeki olay anlatımının hangi suçu oluşturacağına ilişkin nitelendirmede iddia ve savunmayla bağlı değildir.

Iddianameye itiraz nereye yapılır?

Kararına itiraz edilen mahkeme ya da hakim, itirazın haklı olduğuna kanaat getirirse, söz konusu talep doğrultusunda kararını kendiliğinden düzeltebilmektedir. Cumhuriyet savcısının kararlarına itiraz, doğrudan sulh ceza hakimliğine yapılmaktadır.

İddianame Hazirlandiktan sonra ne olur?

İddianame hazırlandıktan sonra mahkeme ne zaman olacağı tamamen mahkemenin takvimine bağlıdır. Dolayısıyla iddianame kabul edildikten sonra mahkeme tarafından belirlenen duruşma günü sanığa tebliğ edilir. Ancak mahkemenin ne zaman yapılacağına ilişkin bir süre öngörülmemiştir (İddianame nedir).

İddianame hazırlandıktan sonra mahkeme ne zaman belli olur?

15 gün içinde iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesi gerekir. Bu süre herhangi bir karar verilmeden geçirilirse iddianame kabul edilmiş sayılır. İddianame kabul edildikten sonra mahkemenin hükmünün kesinleşmesine kadar geçen evre kovuşturma olarak adlandırılır.